Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Snellere doorlooptijd in onderdelenfabricage mogelijk

17 januari 2011
Nomden
Nomden

Zijn kortere doorlooptijden mogelijk in de onderdelenfabricage, zowel enkelstuks als kleinserie? Ook als er een grote variëteit wordt gevraagd, in fluctuerende volumes en met een lage tot middelmatige jaarlijkse vraag? Virtuele productiecellen vormen een mogelijk antwoord op dergelijke vragen van de onderdelenfabricage.

Virtuele cellen zijn groepen van productiemiddelen (zoals machines, mensen), elk toegelegd op de productie van een onderdelenfamilie. Deze virtuele productiecellen kunnen helpen de korte doorlooptijden van conventionele productiecellen te realiseren. Ze worden echter alleen virtueel gevormd in het productieplannings- en besturingssysteem. Daardoor kunnen ze relatief eenvoudig worden aangepast aan veranderende omstandigheden, zonder dat daarvoor op de werkvloer kostbare veranderingen hoeven worden doorgevoerd.

Promovendus Gert Nomden inventariseerde de bestaande literatuur. Ook bestudeerde hij in drie praktijkgevallen de toepasbaarheid van virtuele productiecellen. Verder deed hij drie simulatiestudies naar familiegeoriënteerde stuurregels (een specifieke invulling van het begrip virtuele productiecellen) in relatief eenvoudige doch realistische productiesystemen. De resultaten laten zien dat dergelijke stuurregels tot aanzienlijk kortere doorlooptijd kunnen leiden. De bevindingen van het proefschrift kunnen daarom relevant zijn voor veel bedrijven die zich toeleggen op de onderdelenfabricage, zowel enkelstuks als in kleinserie.

Curriculum vitae
Gert Nomden (Winschoten, 1977) studeerde Technische Bedrijfswetenschappen aan de RUG. Hij deed zijn promotieonderzoek bij de onderzoekschool SOM. Hij specialiseerde zich in ‘Digital Manufacturing’ en tegenwoordig adviseert hij hierover aan bedrijven in de sectoren automobiel, high-tech, machinebouw, logistiek, scheepsbouw en anderszins. Hij promoveert op 17 januari 2011 (14.45 uur) tot doctor in de economie en bedrijfskunde bij prof.dr.ir. G.J.C. Gaalman en prof.dr.ir. J. Slomp. Proefschrift: Virtual cellular manufacturing. Relevance and development of heuristics for family-based dispatching.

Laatst gewijzigd:12 februari 2018 15:40
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws