Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Oratie professor De Waard: Beoordeling van duurzaamheidsverslagen

06 januari 2011
De Waard
De Waard

Hoe volledig en oprecht zijn ondernemingen als zij een duurzaamheidsverslag publiceren? Ondanks de aanwezigheid van richtlijnen zijn met regelmaat kritische geluiden te horen over duurzaamheidsverslaggeving en de controle/beoordeling daarvan. Prof.dr. Dick de Waard gaat tijdens zijn oratie in op de rol van de accountant bij duurzaamheidsverslaggeving.

De duurzaamheidsverslaggeving is vooral vrijwillig en kan door bedrijven worden gebruikt als marketinginstrument of als instrument ter legitimatie. Uniformiteit en vergelijkbaarheid zijn vaak ver te zoeken. En de redactie van de zogenaamde ‘assurance rapporten’ die de externe auditors afgeven, roept vraagtekens op ten aanzien van de aard van de assurance opdracht en de diepgang van de verrichte werkzaamheden.

Tegelijkertijd wordt deze vorm van informatie door een groeiende groep stakeholders als belangrijk gekwalificeerd. Daadoor neemt het belang van verificatie van deze verslagen toe. Het zou voor ondernemingen een logische optie zijn om de huisaccountant daarvoor in te schakelen. Maar dan rijst een aantal vragen. Deze vragen vinden hun oorsprong in de motivatie van de onderneming om een duurzaamheidsverslag uit te brengen en te laten controleren, de feitelijke inhoud van het duurzaamheidsverslag, de deskundigheid van de accountant en de aard van de assurance-opdracht.

De intrinsieke motivatie van de onderneming staat daarbij centraal. De accountant dient zich concreet af te vragen of het wenselijk is om een assurance-opdracht te accepteren, indien het risico reëel is dat zijn assurance rapport een ‘emotive symbol’ wordt in de drang van de onderneming om zich te legitimeren. Hoewel een groot aantal ondernemingen wel degelijk vanuit een duidelijke intrinsieke motivatie en drang naar transparantie een duurzaamheidsverslag opstelt en laat controleren, geldt voor de accountant: Als de vos de passie preekt, boer let op je kippen.

 

Oratie: prof.dr. Dick de Waard, 11 januari 2011, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen
Titel: Als de vos de passie preekt...
Leeropdracht: Auditing

Laatst gewijzigd:04 juli 2014 21:23
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 14 juni 2018

  Bringing Physical Internet to life

  Van maandag 18 tot vrijdag 22 juni vindt het vijfde internationale Physical Internet congres (#IPIC2018) plaats in Groningen. De Rijksuniversiteit Groningen organiseert dit congres samen met de logistieke sector. Meer dan 250 wetenschappers en vertegenwoordigers...

 • 11 juni 2018

  Een nieuw tijdperk voor organisationele relaties | Oratie David Langley | Dinsdag 19 juni

  Nieuwe, veelbelovende internet-afhankelijke technologieën zoals digital fabrication, internet of things, blockchain en distributed artificial Intelligence worden steeds populairder. Prof. David Langley geeft in zijn oratie een toelichting op zijn ideeën...

 • 08 juni 2018

  Lara Lobschat wint MOA Insights Scientist Award

  Lara Lobschat heeft de MOA Insights Scientist Award gewonnen. De universitair docent Marketing kreeg de prijs voor haar proefschrift over online communicatie. Vanwege de praktische relevantie kreeg ze voor haar onderzoek eerder een ‘early career grant’...