Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Promotie Ruud Vinke

28 januari 2011
Ruud Vinke
Ruud Vinke

Op 28 januari zal Ruud Vinke zijn proefschrift 'Time-of-flight PET with SiPM sensors on monolithic scintillation crystals' verdedigen.

Locatie: Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Tijd: 13:15 uur

Promotores: H. Löhner en P. Dendooven

 

Scherper beeld voor kankerdiagnose

Positron Emissie Tomografie (PET) is een zeer belangrijke medische beeldvormende techniek die voornamelijk gebruikt wordt voor het bepalen van de aanwezigheid en hevigheid van kankergezwellen, neurologische aandoeningen en hart- en vaatziekten. Grote verbeteringen van de PET-detectorprestaties zijn recent mogelijk geworden door de introductie van snelle en fel oplichtende scintillatiekristallen voor stralingsdetectie (LYSO en LaBr3:Ce), de ontwikkeling van compacte en snelle halfgeleider lichtsensoren voor het detecteren van het scintillatielicht (de zgn. silicon photomultipliers, SiPMs) en de gestaag toenemende goedkope rekenkracht waardoor geavanceerde signaalverwerking in korte tijd kan worden uitgevoerd. In dit werk is een nieuw PET detectorconcept onderzocht dat gebruik maakt van grote, continue (monolithische) scintillatiekristallen, snelle lichtsensoren en geavanceerde algoritmes die de plaats van de scintillatie-emissie in het kristal bepalen. Er werd aangetoond dat dit detectorconcept de huidige detectortechnologie qua prestatie op verschillende vlakken overtreft. Zo zorgt de uitstekende tijdsresolutie van de gebruikte techniek voor een beter contrast in de PET plaatjes (de zgn. “Time-of-Flight” PET methode). Verder laat het ontwikkelde plaatsbepalingsalgoritme toe dat ook de randzones van het onderzochte lichaam goed afgebeeld kunnen worden (“depth of interaction” reconstructie). Dit detectorconcept belooft een significante verbetering in het vermogen van Positron Emissie Tomografie om ziekte te visualiseren, kwantificeren en karakteriseren. Dit zou moeten leiden tot een vroegere kankerdiagnose, hetgeen essentieel is voor een effectievere kankertherapie.

Proefschrift Ruud Vinke
Volledige tekst proefschrift

Ruud Vinke (Lichtenvoorde,1981) studeerde technische scheikunde in Groningen. Het onderzoek werd gefinancierd door SenterNovem. Vinke zal met een Rubiconsubsidie voor een tweejarige postcodaanstelling gaan werken aan het Molecular Imaging Instrumentation laboratorium van de Stanford Universiteit in de VS.  

Laatst gewijzigd:04 juli 2014 21:24
printView this page in: English

Meer nieuws