Lezing: Caravaggio, een lastig portret

Een voordracht van historicus Han van Bree op uitnodiging van de afdeling RTC en Vereniging Dante Alighieri
08 december 2010

Caravaggio  Dit jaar is het 400 jaar geleden dat de schilder Caravaggio (1571-1610) overleed. Hij was controversieel als kunstenaar en als mens. De meeste informatie over hem is te vinden in de politiearchieven van Rome! Eigenlijk weten we verder bijzonder weinig van deze schilder, die met zijn werk in korte tijd een verpletterende indruk maakte om vervolgens eeuwenlang in de vergetelheid te verdwijnen. Maar sinds halverwege de twintigste eeuw is hij is terug. En hoe! Zijn rusteloze leven, zijn mysterieuze persoonlijkheid en vooral zijn indrukwekkende oeuvre staan centraal in deze lezing over Caravaggio.

Han van Bree  Han van Bree studeerde geschiedenis in Utrecht, Gent en Rome; sinds 1983 werkt hij voor uitgeverij Het Spectrum, speciaal belast met de reeks Het aanzien van … Daarnaast werkte hij onder meer voor het NOS journaal, NOVA, NOS actueel, gaf hij les aan de School voor Journalistiek in Utrecht (afdeling televisie) en schreef hij voor Vorsten-Royale.

Andrea Camilleri, Zwarte zon   Han van Bree schreef het nawoord bij de vertaling van Andrea Camilleri’s roman Il colore del sole (2007), een fictieve reconstructie van de laatste levensjaren van Caravaggio. Deze vertaling (van de hand van Maaike Dicke) kwam dit jaar uit bij uitgeverij Conserve onder de titel Zwarte zon. In de pauze van de lezing is deze roman te koop.

Plaats, tijd en toegang

Wanneer Woensdag 8 december 19.30
Waar Academiegebouw (Heymanszaal) Broerstraat 5, Groningen
Toegang 3 euro. De toegang is gratis voor Dante-leden en studenten/docenten van de afdeling RTC