Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Wander Lowie Letterendocent van het Jaar 2010

16 december 2010

Uit vier interessante voordrachten is afgelopen maandag dr. Wander Lowie, docent Engels en Taalwetenschap, tot winnaar gekozen van de facultaire Docent van het Jaar verkiezing 2010.

Wander Lowie wist het publiek te overtuigen met een minicollege over Compound words, waarbij de zaal meerdere keren werd uitgedaagd om actief deel te nemen. Lowie’s voordracht, maar ook zijn wijze van lesgeven wordt erg gewaardeerd: " Zijn open en betrokken manier van lesgeven spreekt veel studenten aan en ze voelen zich daardoor vrij om zich te ontwikkelen tijdens zijn lessen. Ook toont hij interesse in de voortgang en ervaringen van studenten. Wander Lowie wordt door vrijwel alle studenten als een goede, geïnteresseerde en vaardige docent benoemd.", aldus de Docent van het Jaar-commissie.

Vier finalisten

Alle finalisten kwamen zeer goed naar voren. Quirijn van den Hoogen (Kunst, Cultuur en Media), Eelco Runia (Geschiedenis) en Jeannette den Toonder (Romaanse talen en cultuur) gaven achtereenvolgens inspirerende minicolleges die een goed inzicht in hun vakgebied gaven.

Over Quirijn van den Hoogen wisten zijn studenten te zeggen dat “hij altijd klaar staat voor de studenten en dat hij altijd bereid is hen te helpen waar mogelijk". Eelco Runia wordt geroemd om de wijze waarop hij abstracte stof inzichtelijk maakt: “ Met de theoretische colleges die veelal door Runia gegeven worden, hebben geschiedenisstudenten in Groningen een bagage op zak waarmee de opleiding zich onderscheid van andere historische studies in Nederland.” Ook lovende woorden voor Jeanette den Toonder, “ een docente die door haar betrokkenheid en enthousiasme in grote mate bijdraagt aan het positieve studieklimaat binnen Romaanse taal en cultuur.”

Wander Lowie heeft met zijn enthousiaste college, de aansprekende voorbeelden, en de commitment van vele studenten de meeste stemmen gekregen. Daarmee is hij de ‘Letterendocent van het Jaar 2010’. Op 3 februari 2011 vertegenwoordigt Lowie de Faculteit der Letteren tijdens de de centrale DvhJ-verkiezing.

De DvhJ-verkiezing

Voor de Docent van het Jaar verkiezing hebben alle studentgeledingen van de OC’s de mogelijkheid een kandidaat van hun opleiding voor te dragen. Voor een onafhankelijk oordeel volgt de DvhJ- commissie een college van alle genomineerde docenten. Daarbij wordt gebruik gemaakt van door het College van Bestuur opgestelde criteria. De beste vier docenten worden uiteindelijk door de commissie voorgedragen voor de finale verkiezing. De genomineerden krijgen tijdens de ‘grand finale’ nog een mogelijkheid zich te presenteren tijdens een mini-college van 15 minuten, waarna het aanwezige publiek beslist wie de beste docent van het jaar is.

Namens de DvhJ-commissie wensen wij Wander Lowie veel succes toe in de centrale finale en hopen natuurlijk op veel stemmers voor onze Docent van het Jaar!

DvhJ Commissie 2010

Minke Meijnders

Amanda van Ommen

Rutger Schuil

Guido Gündel

Laatst gewijzigd:04 juli 2014 21:23

Meer nieuws

 • 09 januari 2019

  Franse aandacht voor onze Bijzondere Collecties

  De Société bibliographique de France, een Franse vereniging voor boekwetenschappers en boekhistorici, heeft conservator Alisa van de Haar geïnterviewd over de Groningse Bijzondere Collecties. In het interview vertelt Van de Haar onder andere over de...

 • 08 januari 2019

  Het licht voor literatuur aansteken

  Mathijs Sanders leeft ín en mét literatuur en draagt dat uit waar hij kan. Als hoogleraar moderne Nederlandse letterkunde kan hij er bovendien ván leven. Hij beschouwt zichzelf als een geluksvogel. ‘Ik zou niks anders willen doen.’

 • 18 december 2018

  Populisme bestormt de hitlijsten

  De Top 2000-tijd breekt weer aan: sommigen haten de uitzending, voor anderen mag het nog wel langer duren. De samenstelling van deze lijst ‘beste’ popnummers is onlosmakelijk verbonden met lobby’s om nummers hoog in de lijst te krijgen. Waarom vinden...