Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

SCA23 paper by Dineke Verbeek in AJHG

01 november 2010

Prodynorphin mutations cause the neurodegenerative disorder spinocerebellar ataxia type 23

Bakalkin G, Watanabe H, Jezierska J, Depoorter C, Verschuuren-Bemelmans C,
Bazov I, Artemenko KA, Yakovleva T, Dooijes D, Van de Warrenburg BP, Zubarev RA,
Kremer B, Knapp PE, Hauser KF, Wijmenga C, Nyberg F, Sinke RJ, Verbeek DS.
Am J Hum Genet. 2010 Nov 12;87(5):593-603.

 

Abstract
Spinocerebellar ataxias (SCAs) are dominantly inherited neurodegenerative disorders characterized by progressive cerebellar ataxia and dysarthria. We have identified missense mutations in prodynorphin (PDYN) that cause SCA23 in four Dutch families displaying progressive gait and limb ataxia. PDYN is the precursor protein for the opioid neuropeptides, a-neoendorphin, and dynorphins A and B (Dyn A and B). Dynorphins regulate pain processing and modulate the rewarding effects of addictive substances. Three mutations were located in Dyn A, a peptide with both opioid activities and nonopioid neurodegenerative actions. Two of these mutations resulted in excessive generation of Dyn A in a cellular model system. In addition, two of the mutant Dyn A peptides induced toxicity above that of wild-type Dyn A in cultured striatal neurons. The fourth mutation was located in the nonopioid PDYN domain and was associated with altered expression of components of the opioid and glutamate system, as evident from analysis of SCA23 autopsy tissue. Thus, alterations in Dyn A activities and/or impairment of secretory pathways by mutant PDYN may lead to glutamate neurotoxicity, which underlies Purkinje cell degeneration and ataxia. PDYN mutations are identified in a small subset of ataxia families, indicating that SCA23 is an infrequent SCA type (~0.5%) in the Netherlands and suggesting further genetic SCA heterogeneity.

 

PDF full paper

See also Erratum in: Am J Hum Genet. 2010 Nov 12;87(5):736.

Laatst gewijzigd:04 juli 2014 21:22

Meer nieuws

 • 24 mei 2018

  Familie IC-patiënten tevreden over kwaliteit einde-leven-zorg

  Familieleden van patiënten op de Intensive Care vinden de kwaliteit van de zorg die daar geboden wordt, goed. Ze zijn in het bijzonder tevreden over de zorg aan het einde van het leven. Als verbeterpunt geven families aan dat ze meer betrokken hadden...

 • 15 mei 2018

  UMCG test vóór zwangerschap kans op krijgen ernstig ziek kind

  Vanaf half mei 2018 is het voor alle stellen in Nederland mogelijk om via 6 hiervoor getrainde huisartsen een DNA-dragerschapstest te doen. Deze test maakt het voor stellen mogelijk om al vóór de zwangerschap te laten onderzoeken of er een verhoogde...

 • 03 april 2018

  DNA-veranderingen verstoren team play in de cel

  DNA-veranderingen die ziekten veroorzaken zorgen niet altijd tot een verandering in de eiwitten zelf, maar kunnen soms leiden tot een verandering in de samenwerking tussen de eiwitten. Dat blijkt uit onderzoek van genetici van het Universitair Medisch...