Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

SCA23 paper by Dineke Verbeek in AJHG

01 november 2010

Prodynorphin mutations cause the neurodegenerative disorder spinocerebellar ataxia type 23

Bakalkin G, Watanabe H, Jezierska J, Depoorter C, Verschuuren-Bemelmans C,
Bazov I, Artemenko KA, Yakovleva T, Dooijes D, Van de Warrenburg BP, Zubarev RA,
Kremer B, Knapp PE, Hauser KF, Wijmenga C, Nyberg F, Sinke RJ, Verbeek DS.
Am J Hum Genet. 2010 Nov 12;87(5):593-603.

 

Abstract
Spinocerebellar ataxias (SCAs) are dominantly inherited neurodegenerative disorders characterized by progressive cerebellar ataxia and dysarthria. We have identified missense mutations in prodynorphin (PDYN) that cause SCA23 in four Dutch families displaying progressive gait and limb ataxia. PDYN is the precursor protein for the opioid neuropeptides, a-neoendorphin, and dynorphins A and B (Dyn A and B). Dynorphins regulate pain processing and modulate the rewarding effects of addictive substances. Three mutations were located in Dyn A, a peptide with both opioid activities and nonopioid neurodegenerative actions. Two of these mutations resulted in excessive generation of Dyn A in a cellular model system. In addition, two of the mutant Dyn A peptides induced toxicity above that of wild-type Dyn A in cultured striatal neurons. The fourth mutation was located in the nonopioid PDYN domain and was associated with altered expression of components of the opioid and glutamate system, as evident from analysis of SCA23 autopsy tissue. Thus, alterations in Dyn A activities and/or impairment of secretory pathways by mutant PDYN may lead to glutamate neurotoxicity, which underlies Purkinje cell degeneration and ataxia. PDYN mutations are identified in a small subset of ataxia families, indicating that SCA23 is an infrequent SCA type (~0.5%) in the Netherlands and suggesting further genetic SCA heterogeneity.

 

PDF full paper

See also Erratum in: Am J Hum Genet. 2010 Nov 12;87(5):736.

Laatst gewijzigd:04 juli 2014 21:22

Meer nieuws

 • 23 februari 2018

  Miljoenenpremies naar vier Groningse toponderzoekers

  Vier Groningse RUG-wetenschappers krijgen ieder anderhalf miljoen euro om de komende vijf jaar onderzoek te doen en een onderzoeksgroep op te bouwen. Zij ontvangen een Vici-beurs uit de Vernieuwingsimpuls van NWO. Vici is een van de grootste persoonsgebonden...

 • 23 februari 2018

  Kinderen met astma blijken aangepast dna te hebben

  Kinderen met astma blijken epigenetische, chemische veranderingen van hun dna te hebben. Op hun dna zijn nu 14 plekken vastgesteld, die samenhangen met astma. Het bijzondere is dat deze 14 plekken in de eerste 4 jaar van hun leven zijn veranderd. Deze...

 • 20 februari 2018

  Zeer hoog ‘slecht‘ cholesterol bij jonge vrouwen vaak te wijten aan erfelijke aanleg

  Een zeer hoog ‘slecht‘ cholesterol bij jonge vrouwen is vaak het gevolg van een erfelijke aanleg, blijkt uit onderzoek van wetenschappers van het Universitair Medisch Centrum Groningen, gesteund door de Hartstichting. Vandaag publiceren zij, in een...