Skip to ContentSkip to Navigation
About usNews and EventsNews articles

SCA23 paper by Dineke Verbeek in AJHG

01 november 2010

Prodynorphin mutations cause the neurodegenerative disorder spinocerebellar ataxia type 23

Bakalkin G, Watanabe H, Jezierska J, Depoorter C, Verschuuren-Bemelmans C,
Bazov I, Artemenko KA, Yakovleva T, Dooijes D, Van de Warrenburg BP, Zubarev RA,
Kremer B, Knapp PE, Hauser KF, Wijmenga C, Nyberg F, Sinke RJ, Verbeek DS.
Am J Hum Genet. 2010 Nov 12;87(5):593-603.

 

Abstract
Spinocerebellar ataxias (SCAs) are dominantly inherited neurodegenerative disorders characterized by progressive cerebellar ataxia and dysarthria. We have identified missense mutations in prodynorphin (PDYN) that cause SCA23 in four Dutch families displaying progressive gait and limb ataxia. PDYN is the precursor protein for the opioid neuropeptides, a-neoendorphin, and dynorphins A and B (Dyn A and B). Dynorphins regulate pain processing and modulate the rewarding effects of addictive substances. Three mutations were located in Dyn A, a peptide with both opioid activities and nonopioid neurodegenerative actions. Two of these mutations resulted in excessive generation of Dyn A in a cellular model system. In addition, two of the mutant Dyn A peptides induced toxicity above that of wild-type Dyn A in cultured striatal neurons. The fourth mutation was located in the nonopioid PDYN domain and was associated with altered expression of components of the opioid and glutamate system, as evident from analysis of SCA23 autopsy tissue. Thus, alterations in Dyn A activities and/or impairment of secretory pathways by mutant PDYN may lead to glutamate neurotoxicity, which underlies Purkinje cell degeneration and ataxia. PDYN mutations are identified in a small subset of ataxia families, indicating that SCA23 is an infrequent SCA type (~0.5%) in the Netherlands and suggesting further genetic SCA heterogeneity.

 

PDF full paper

See also Erratum in: Am J Hum Genet. 2010 Nov 12;87(5):736.

Laatst gewijzigd:04 juli 2014 21:22

Meer nieuws

 • 16 april 2019

  Nieuwe technieken maken structurele verschillen in DNA zichtbaar

  Alle mensen hebben hetzelfde typisch ‘menselijke’ DNA. Maar er zijn ook verschillen tussen mensen, waardoor ieder van ons een uniek individu is. Onderzoek naar deze verschillen, die onder meer een rol spelen bij een groot aantal ziekten, richt zich...

 • 02 april 2019

  UMCG onderzoekt behandeling tegen geheugenachteruitgang ouderen

  Is het mogelijk om achteruitgang van geheugen en denkvermogen bij ouderen te remmen door hun hersenen letterlijk actiever te maken? Kan stimulatie met zwakke stroompjes op de schedel de veerkracht van hersenen versterken? Hersenonderzoekers van het...

 • 02 april 2019

  Nieuwe richtlijnen bij kinderkanker verminderen bijwerkingen en pijn

  Meer aandacht voor het welzijn van kinderen die behandeld worden voor kanker, kan levens redden. Dat stelt kinderarts-in-opleiding Erik Loeffen van het Universitair Medisch Centrum Groningen in zijn proefschrift getiteld “Perfect Pitstops”. ‘In de Formule...