Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

SCA23 paper by Dineke Verbeek in AJHG

01 november 2010

Prodynorphin mutations cause the neurodegenerative disorder spinocerebellar ataxia type 23

Bakalkin G, Watanabe H, Jezierska J, Depoorter C, Verschuuren-Bemelmans C,
Bazov I, Artemenko KA, Yakovleva T, Dooijes D, Van de Warrenburg BP, Zubarev RA,
Kremer B, Knapp PE, Hauser KF, Wijmenga C, Nyberg F, Sinke RJ, Verbeek DS.
Am J Hum Genet. 2010 Nov 12;87(5):593-603.

 

Abstract
Spinocerebellar ataxias (SCAs) are dominantly inherited neurodegenerative disorders characterized by progressive cerebellar ataxia and dysarthria. We have identified missense mutations in prodynorphin (PDYN) that cause SCA23 in four Dutch families displaying progressive gait and limb ataxia. PDYN is the precursor protein for the opioid neuropeptides, a-neoendorphin, and dynorphins A and B (Dyn A and B). Dynorphins regulate pain processing and modulate the rewarding effects of addictive substances. Three mutations were located in Dyn A, a peptide with both opioid activities and nonopioid neurodegenerative actions. Two of these mutations resulted in excessive generation of Dyn A in a cellular model system. In addition, two of the mutant Dyn A peptides induced toxicity above that of wild-type Dyn A in cultured striatal neurons. The fourth mutation was located in the nonopioid PDYN domain and was associated with altered expression of components of the opioid and glutamate system, as evident from analysis of SCA23 autopsy tissue. Thus, alterations in Dyn A activities and/or impairment of secretory pathways by mutant PDYN may lead to glutamate neurotoxicity, which underlies Purkinje cell degeneration and ataxia. PDYN mutations are identified in a small subset of ataxia families, indicating that SCA23 is an infrequent SCA type (~0.5%) in the Netherlands and suggesting further genetic SCA heterogeneity.

 

PDF full paper

See also Erratum in: Am J Hum Genet. 2010 Nov 12;87(5):736.

Laatst gewijzigd:04 juli 2014 21:22

Meer nieuws

 • 14 augustus 2018

  Hartfalen stimuleert tumorgroei

  Een hart dat als gevolg van een hartinfarct versleten is en minder goed bloed rondpompt, scheidt stoffen af die tumorgroei stimuleren. Dat blijkt uit onderzoek met muismodellen, ondersteund met gegevens uit bevolkingsonderzoek PREVEND, uitgevoerd door...

 • 25 juli 2018

  Deniz Ba┼čkent genomineerd voor Huibregtsenprijs

  Prof. dr. Deniz Baskent, als hoogleraar Auditieve perceptie verbonden aan de afdeling KNO van het UMCG/Faculteit Medische Wetenschappen, is een van de zes genomineerden voor de Huibregtsenprijs 2018. Op 8 oktober 2018 maakt juryvoorzitter Wim van Saarloos...

 • 23 juli 2018

  Teamsporten van NOC-NSF profiteren van wetenschap

  Samenwerking gesloten TeamNL en het Centrum voor Bewegingswetenschappen van het Universitair Medisch Centrum Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen om teamsporten verder te brengen met wetenschap.