Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Publieksavond in de Blaauw Sterrenwacht

19 november 2010

Volgende week (tussen dinsdag 23 en vrijdag 26 november) wordt de maandelijkse open avond in de Blaauw Sterrenwacht georganiseerd in de Bernoulliborg op het Zernikecomplex door het sterrenkundige Kapteyn Instituut van de Rijksuniversiteit Groningen. Om de mogelijkheid tot waarnemen te maximaliseren, wordt de precieze datum vastgesteld op basis van de weersverwachtingen. De datum waarop de avond zal plaatsvinden zal 48 uur van tevoren bekend gemaakt worden op de website van de sterrenwacht.

Er zullen rondleidingen in de sterrenwacht gegeven worden waarin de Gratama telescoop en het waarneemterras worden bezichtigd. Bij mooi weer zal de koepel van de sterrenwacht geopend worden om waarnemingen te doen. Onder andere Jupiter met zijn vier grootste manen, de dubbelsterren Albireo en Epsilon Lyra, en het Zevengesternte zullen dan geobserveerd kunnen worden.

Daarbij worden introductielezingen gegeven waarin wordt uitgelegd hoe telescopen werken, en verteld wordt wat er te zien is in de hemel boven Groningen.

De sterrenwacht is geopend van 19.30 tot 23.00 uur. De avond is gratis toegankelijk en aanmelding is niet nodig. De Blaauw Sterrenwacht bevindt zich in de Bernoulliborg op het Zernikecomplex in het noorden van de stad Groningen.

Zie voor de bekendmaking van de datum, het avondprogramma, de bereikbaarheid van de sterrenwacht en meer algemene informatie de website van de sterrenwacht:  www.rug.nl/sterrenkunde/sterrenwacht/.

Laatst gewijzigd:08 januari 2018 15:57

Meer nieuws

 • 21 juni 2018

  Grenzeloos lallen met Martijn Wieling op Lowlands Science

  Het is bekend dat alcoholgebruik spraak negatief beïnvloedt, maar hoe zit dat bij het spreken van een vreemde taal? Onderzoek suggereert dat het effect hier juist positief lijkt te zijn. Onduidelijk is echter wat er in de mond gebeurt. Dr. Martijn Wieling...

 • 08 juni 2018

  Waardedaling woningen in aardbevingsgebied tot 2015 gemiddeld 9,3%

  Woningen in het Groningse aardbevingsgebied zijn tot 2015 gemiddeld 9,3% in waarde gedaald. Dat concluderen promovendus Nicolás Durán en hoogleraar Ruimtelijke Econometrie Paul Elhorst van de Rijksuniversiteit Groningen. Zij analyseerden data van de...

 • 08 juni 2018

  Feringa verguld met bronzen buste en boek

  Donderdagmiddag 7 juni werd een klein Nobel-feestje gevierd op de Rijksuniversiteit Groningen. Beide Nobelprijswinnaars van de RUG zijn in brons vereeuwigd: natuurkundige prof. dr. Frits Zernike staat al zo'n 60 jaar in het Academiegebouw en vanaf nu...