Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Thijs Lijster wint de Prijs voor de Jonge Kunstkritiek

Hoofdprijs in de categorie Essay - unaniem juryoordeel
18 november 2010

Uit het Juryrapport:

"Het is een prachtig betoog over de verhouding tussen kunst en design, met volgens een van de juryleden de mooiste zin uit alle bijdragen, ik citeer: ‘Maar als de samenleving niet meer maakbaar is, dan misschien de huiskamer nog.’

Lijster vraagt zich af hoe design ons begrip van kunst heeft veranderd, nu de oude wens van de avant-garde, om kunst en leven samen te brengen in het design geslaagd is. Hij laat de problematische verhouding zien tussen vormgeving, een consumptiecultuur en hedendaagse beeldende kunst en hij betoogt dat designachtige kunst als die van Joep van Lieshout, namelijk als negatieve utopie van het design, de kunst een uitweg biedt. Dat mag wat abstract klinken, Schopenhauer zou zijn hoofd schudden, Thijs Lijster weet het aanschouwelijk te maken in zijn goed geschreven bijdrage die filosofie, kunstgeschiedenis en gezond verstand combineert. Dat alles in een haast journalistieke stijl, ware het niet dat hier eveneens een eigen stem klinkt en dat het stuk doet wat een essay moet doen: het geeft te denken.

De jury was het er dan ook unaniem over eens dat de Essayprijs voor de Jonge Kunstkritiek 2010 naar deze bijdrage diende te gaan: het winnende essay is De grote vlucht inwaarts van Thijs Lijster."

Maarten Doorman, juryvoorzitter (prof. Journalistieke Kritiek, UvA), november 2010

Lees hier het winnende artikel De Grote Vlucht Inwaarts van Thijs Lijster  

Website van de Prijs van de Jonge Kunstkritiek

Thijs Lijster is promovendus bij de vakgroep Praktische Filosofie van onze faculteit. In 2009 won hij al de ABG VN Essayprijs. Op het moment verblijft hij in New York, waar hij verbonden is aan de New School for Social Research om zijn proefschrift te bespreken met esthetica- en Adornospecialist prof. Jay Bernstein en om daar colleges bij te wonen. Voor de prijsuitreiking is hij dus speciaal overgevlogen naar Nederland.

Achtergrond

In mei 2008 lanceerden De Appel, Witte de With en het Fonds BKVB gezamenlijk de tweejaarlijkse Prijs voor de Jonge Kunstkritiek voor het Nederlandse taalgebied. In 2010 vindt de tweede editie van de Prijs voor de Jonge Kunstkritiek plaats, in samenwerking met Vlaams Nederlandshuis deBuren.

De organisatie ontving 25 inzendingen in de categorie Essay, en 25 inzendingen in de categorie Recensie. De jury was “opgetogen over een aantal eigengereide stukken, over een rusteloos nieuw utopisme dat geregeld doorschemerde en over de betoonde nieuwsgierigheid in een hybride en soms zo ordeloos lijkende wereld.” Dat mondde uit in twee prijswinnaars en twee keer twee flankerende basisprijzen bij een totaal van negen nominaties. In de categorie Essay werd een hoofdprijs uitgereikt ten bedrage van € 10.000. De hoofdprijs voor de categorie Recensie bedroeg €7.500. In beide categorieën werden tevens twee basisprijzen uitgereikt van €500.

Thijs Lijster bij de prijsuitreiking op 18 november
Thijs Lijster bij de prijsuitreiking op 18 november
Laatst gewijzigd:26 februari 2015 18:07

Meer nieuws