Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Nieuwe genetische variaties ontdekt die de elektrische geleiding in het hart beïnvloeden

16 november 2010

Onderzoekers van het Erasmus MC in Rotterdam en het Universitair Medisch Centrum Groningen hebben in samenwerking met meer dan 100 andere Europese en Amerikaanse onderzoekers 22 genen ontdekt die de geleiding van de elektrische impulsen in het hart beïnvloeden. De resultaten zijn 15 november 2010 gepubliceerd in het gerenommeerde tijdschrift Nature Genetics.
 
Normaal gesproken wordt iedere impuls vanuit gespecialiseerde hartcellen door het hart geleid en leidt dit tot een ritmische samentrekking van het hart. Afwijkingen in dit geleidingssysteem kunnen leiden tot de noodzaak van pacemakers en zijn een risicofactor voor hartfalen en plotse hartdood.
 
De bevindingen zijn afkomstig uit een samenwerking van 15 Europese en Amerikaanse studies. In totaal is van bijna 50.000 mensen het DNA onderzocht. Al deze mensen hebben electrocardiogram (ECG) metingen ondergaan waarop de zogeheten QRS-duur was bepaald in het kader van langdurige onderzoeken. Deze QRS-duur is een maat voor de geleiding van de elektrische impulsen door de hartkamers.

Vanuit het Erasmus MC hebben het grootschalige bevolkingsonderzoek ERGO (Erasmus Rotterdam Gezondheid Onderzoek) en Erasmus Rucphen Familie studies bijgedragen. Het UMCG heeft met het PREVEND-onderzoek een belangrijke bijdrage geleverd.


De resultaten zullen mogelijk leiden tot betere inzichten in de complexe regulatie van geleiding in het hart en de oorzaken van geleidingsstoornissen die dodelijk kunnen aflopen.

 

Noot voor de pers

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met persvoorlichting UMCG, T 050 – 361 22 00, of Ceciel van Hemel, persvoorlichter Erasmus MC, T 010 – 703 52 85, M 06 – 53 76 80 58, E c.vanhemel@erasmusmc.nl
 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:13

Meer nieuws