Miranda Boone benoemd tot bijzonder hoogleraar Penologie en Penitentiair Recht
Mevrouw dr. M.M. Boone is per 1 november 2010 benoemd tot bijzonder hoogleraar Penologie en Penitentiair Recht aan de Faculteit Rechtsgeleerdheid. Zij zal werkzaam zijn bij de vakgroep Strafrecht en Criminologie. Daarnaast is zij werkzaam als universitair hoofddocent aan de Universiteit Utrecht.
Miranda Boone (1967) studeerde in 1992 af aan de Vrije Universiteit in de richtingen strafrecht en criminologie. Daarna werkte ze twee jaar op het ministerie van justitie aan een onderzoek naar grote fraudezaken. Sinds 1994 is zij werkzaam bij het Willem Pompe Instituut van de Universiteit Utrecht. Sinds 1 maart 2003 is ze aangesteld als senior docent/onderzoeker straf(proces)recht en criminologie.
Onderzoek
Zij publiceert vooral op het terrein van straftoemeting, gevangeniswezen en reclassering. Recent publiceerde ze onder andere in de afscheidsbundel van Frank Bovenkerk over de terroristenafdeling (‘Er zitten hier alleen moslims’ 2009)’, deed ze samen met anderen een reprise van het onderzoek van Rijksen naar Meningen van gedetineerden (Meningen van gedetineerden - vijftig jaar later, 2008); publiceerde een rapport over de bemoeienis van de rechter met de tenuitvoerlegging en effectiviteit van sancties (De tenuitvoerlegging van sancties: rechterlijk maatwerk? 2008) en redigeerde met Martin Moerings een Engelstalige bundel over veranderingen in het Nederlanse Gevangeniswezen (Dutch Prisons 2007).
Overige
Miranda Boone is lid van de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming, sectie gevangeniswezen. Tevens is ze redactievoorzitter van het tijdschrift voor Strafrechtspleging Proces, en bestuurslid van de Nederlandse vereniging voor Kriminologie.
Laatst gewijzigd: | 04 juli 2014 21:22 |
Meer nieuws
-
21 februari 2019
Laura Peters: 'De strafrechtketen is aan het vastdraaien'
In een poging procedures te versnellen wil het Openbaar Ministerie vooraf met bekennende verdachten afspraken kunnen maken over de hoogte van de straf.
-
20 februari 2019
Laura Peters: 'Ondermijningszaken typeren zich doordat we een vermogende verdachte hebben'
In Amerika en de meeste landen om ons heen gebeurt het al: vonnisafspraken tussen aanklagers en verdachten en hun advocaten. Verdachten tekenen dan voor een lagere straf in ruil voor medewerking.
-
20 februari 2019
Martina Althoff: 'Met enkel het strafrecht loop je het risico dat uiteindelijk niemand zich begrepen voelt'
Beledigd vanwege je huidskleur, weggepest als ondernemer en dan mogelijk een taakstraf krijgen als je jezelf verdedigt. Noodweer of eigenrichting?