Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Overzichtsboek gedragsbiologie

17 november 2010
Boekomslag

Mensen leven samen in grote, uitgebreide gemeenschappen en zijn een groot deel van hun tijd bezig met sociale interactie. Ook de meeste andere dieren communiceren met elkaar. Sociaal gedrag is voer voor biologen en psychologen uit allerlei disciplines, van gedragsecologie tot vergelijkende biologie en sociobiologie. Het verschijnsel kan grofweg vanuit twee hoeken worden benaderd: vanuit het mechanisme van gedrag, oftewel waar komt het vandaan en hoe heeft het zich ontwikkeld, of vanuit de functie van het bestudeerde gedrag.

In het boek ‘Social behaviour. Genes, ecology and evolution’, waarvan RUG-hoogleraar Jan Komdeur een van de drie auteurs is, presenteren prominente onderzoekers binnen het vakgebied de theoretische basis en recente ontwikkelingen, om zodoende te komen tot een multidisciplinair overzicht van sociaal gedrag. Onderwerpen als agressie, communicatie, leven in groepen, seksueel gedrag en coöperatief broeden passeren de revue. Er wordt gebruik gemaakt van een keur aan onderzoeksinstrumenten, waaronder kandidaatgen-onderzoek, kwantitatieve genetica, neuro-endocrien onderzoek, kosten-batenanalyses, fylogenetische analyses en evolutionaire speltheorie, en de gebruikte voorbeelden variëren van bacteriën tot sociale zoogdieren en mensen.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:13
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 19 september 2018

  Studenten RUG helpen leerlingen met toekomst stadslogistiek

  Bij het project Web Expeditie hebben leerlingen van verschillende scholen in het primair en voortgezet onderwijs onder leiding van studenten van de RUG gewerkt aan de toekomst van de stadslogistiek. De leerlingen zochten in een project van drie maanden...

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...

 • 07 september 2018

  Constructief overleg – gezamenlijke overeenkomst

  Na een intensief en constructief gesprek met de actievoerende studenten van studentenpartij DAG en ROOD (jongeren SP) is donderdagavond een gezamenlijke overeenkomst bereikt op vier punten, vooral gericht op de lange termijn.