Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Overzichtsboek gedragsbiologie

17 november 2010
Boekomslag

Mensen leven samen in grote, uitgebreide gemeenschappen en zijn een groot deel van hun tijd bezig met sociale interactie. Ook de meeste andere dieren communiceren met elkaar. Sociaal gedrag is voer voor biologen en psychologen uit allerlei disciplines, van gedragsecologie tot vergelijkende biologie en sociobiologie. Het verschijnsel kan grofweg vanuit twee hoeken worden benaderd: vanuit het mechanisme van gedrag, oftewel waar komt het vandaan en hoe heeft het zich ontwikkeld, of vanuit de functie van het bestudeerde gedrag.

In het boek ‘Social behaviour. Genes, ecology and evolution’, waarvan RUG-hoogleraar Jan Komdeur een van de drie auteurs is, presenteren prominente onderzoekers binnen het vakgebied de theoretische basis en recente ontwikkelingen, om zodoende te komen tot een multidisciplinair overzicht van sociaal gedrag. Onderwerpen als agressie, communicatie, leven in groepen, seksueel gedrag en coöperatief broeden passeren de revue. Er wordt gebruik gemaakt van een keur aan onderzoeksinstrumenten, waaronder kandidaatgen-onderzoek, kwantitatieve genetica, neuro-endocrien onderzoek, kosten-batenanalyses, fylogenetische analyses en evolutionaire speltheorie, en de gebruikte voorbeelden variëren van bacteriën tot sociale zoogdieren en mensen.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:13

Meer nieuws

 • 05 december 2018

  Fotoreportage: De schatten van de UB

  Fotoreportage over bijzondere boeken op de afdeling Bijzondere collecties van de UB.

 • 30 november 2018

  NTU Singapore and UG sign Double Doctorate agreement

  The highly ranked Nanyang Technological University ( NTU ) in Singapore and the University of Groningen (UG) have signed a Collaborative Degree PhD Programme in Materials and Nanoscience/-engineering . This agreement allows for the co-supervision of...

 • 29 november 2018

  SLF Afstudeerprijs voor student Technische Bedrijfskunde

  Masterstudent Bram Klein Kranenbarg van de Rijksuniversiteit Groningen heeft de SLF Afstudeerprijs 2018 gewonnen. Hij nam het in de finale op tegen Collin Drent van de Technische Universiteit Eindhoven. De jury koos unaniem Bram Klein Kranenbarg als...