Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Overzichtsboek gedragsbiologie

17 november 2010
Boekomslag

Mensen leven samen in grote, uitgebreide gemeenschappen en zijn een groot deel van hun tijd bezig met sociale interactie. Ook de meeste andere dieren communiceren met elkaar. Sociaal gedrag is voer voor biologen en psychologen uit allerlei disciplines, van gedragsecologie tot vergelijkende biologie en sociobiologie. Het verschijnsel kan grofweg vanuit twee hoeken worden benaderd: vanuit het mechanisme van gedrag, oftewel waar komt het vandaan en hoe heeft het zich ontwikkeld, of vanuit de functie van het bestudeerde gedrag.

In het boek ‘Social behaviour. Genes, ecology and evolution’, waarvan RUG-hoogleraar Jan Komdeur een van de drie auteurs is, presenteren prominente onderzoekers binnen het vakgebied de theoretische basis en recente ontwikkelingen, om zodoende te komen tot een multidisciplinair overzicht van sociaal gedrag. Onderwerpen als agressie, communicatie, leven in groepen, seksueel gedrag en coöperatief broeden passeren de revue. Er wordt gebruik gemaakt van een keur aan onderzoeksinstrumenten, waaronder kandidaatgen-onderzoek, kwantitatieve genetica, neuro-endocrien onderzoek, kosten-batenanalyses, fylogenetische analyses en evolutionaire speltheorie, en de gebruikte voorbeelden variëren van bacteriën tot sociale zoogdieren en mensen.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:13
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 21 juni 2018

  Grenzeloos lallen met Martijn Wieling op Lowlands Science

  Het is bekend dat alcoholgebruik spraak negatief beïnvloedt, maar hoe zit dat bij het spreken van een vreemde taal? Onderzoek suggereert dat het effect hier juist positief lijkt te zijn. Onduidelijk is echter wat er in de mond gebeurt. Dr. Martijn Wieling...

 • 08 juni 2018

  Waardedaling woningen in aardbevingsgebied tot 2015 gemiddeld 9,3%

  Woningen in het Groningse aardbevingsgebied zijn tot 2015 gemiddeld 9,3% in waarde gedaald. Dat concluderen promovendus Nicolás Durán en hoogleraar Ruimtelijke Econometrie Paul Elhorst van de Rijksuniversiteit Groningen. Zij analyseerden data van de...

 • 08 juni 2018

  Feringa verguld met bronzen buste en boek

  Donderdagmiddag 7 juni werd een klein Nobel-feestje gevierd op de Rijksuniversiteit Groningen. Beide Nobelprijswinnaars van de RUG zijn in brons vereeuwigd: natuurkundige prof. dr. Frits Zernike staat al zo'n 60 jaar in het Academiegebouw en vanaf nu...