Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Overzichtsboek gedragsbiologie

17 november 2010
Boekomslag

Mensen leven samen in grote, uitgebreide gemeenschappen en zijn een groot deel van hun tijd bezig met sociale interactie. Ook de meeste andere dieren communiceren met elkaar. Sociaal gedrag is voer voor biologen en psychologen uit allerlei disciplines, van gedragsecologie tot vergelijkende biologie en sociobiologie. Het verschijnsel kan grofweg vanuit twee hoeken worden benaderd: vanuit het mechanisme van gedrag, oftewel waar komt het vandaan en hoe heeft het zich ontwikkeld, of vanuit de functie van het bestudeerde gedrag.

In het boek ‘Social behaviour. Genes, ecology and evolution’, waarvan RUG-hoogleraar Jan Komdeur een van de drie auteurs is, presenteren prominente onderzoekers binnen het vakgebied de theoretische basis en recente ontwikkelingen, om zodoende te komen tot een multidisciplinair overzicht van sociaal gedrag. Onderwerpen als agressie, communicatie, leven in groepen, seksueel gedrag en coöperatief broeden passeren de revue. Er wordt gebruik gemaakt van een keur aan onderzoeksinstrumenten, waaronder kandidaatgen-onderzoek, kwantitatieve genetica, neuro-endocrien onderzoek, kosten-batenanalyses, fylogenetische analyses en evolutionaire speltheorie, en de gebruikte voorbeelden variëren van bacteriën tot sociale zoogdieren en mensen.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:13
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 21 maart 2018

  Merels in de stad minder gezond, maar leven langer

  Merels in de stad leven langer dan hun soortgenoten in de bossen, maar zijn minder gezond zijn dan hun familie op het platteland. Dat blijkt uit een studie van RUG biologen in vijf Europese steden die op 21 maart is gepubliceerd in het tijdschrift Biology...

 • 20 maart 2018

  Mysterie van supergeleidingskoepel opgelost

  Natuurkundigen van de RUG hebben, met collega’s uit Nijmegen en Hong Kong, een enkele laag wolfraam-disulfide supergeleidend gemaakt met behulp van een elektrisch veld.  Hun metingen laten de typerende ‘koepelvormige’ supergeleidende fase zien en kunnen...

 • 20 maart 2018

  Kunst kan dorp weerbaarder maken

  Kunst-georiënteerde gemeenschapsactiviteiten kunnen bijdragen aan het opbouwen van veerkracht in dorpen. Dergelijke projecten bieden de kans om inwoners meer met elkaar en hun gemeenschap te verbinden. Inwoners zijn vervolgens meer bereid en beter in...