Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Biografie Amy van Marken

19 november 2010

Op vrijdag 19 november verschijnt het boek ‘Mijn vak werd mijn leven.’ Amy van Marken(1912-1995), van de hand van Petra Broomans en Janke Klok, beiden oud-studenten van Van Marken en verbonden aan het Scandinavisch Instituut van de Rijksuniversiteit Groningen.

Amy van Marken

Amy van Marken was de ‘Grand Old Lady’ van de Nederlandse Scandinavistiek, die onder meer actief was als literair vertaler en veel heeft betekend voor de huidige generatie vertalers uit de Scandinavische talen.

Boekomslag Amy van Marken
Volledige boekomslag

Levendig portret

Velen die Van Marken hebben gekend en met haar hebben samengewerkt, waren bereid hun herinneringen met de auteurs te delen. Daarnaast hebben Broomans en Klok uitgebreid archiefonderzoek gedaan en veel beeldmateriaal boven tafel weten te halen. Het resultaat is een gedegen, maar vooral ook levendig portret van deze charismatische en inspirerende vrouw.

Reeks

Het boek verschijnt in de reeks biografieën van Groningse hoogleraren, die in opdracht van de stichting Nicolaas Mulerius Fonds van de Rijksuniversiteit wordt uitgegeven door Barkhuis Publishing. Prof.Dr. E. Bleumink, voorzitter van dit fonds, zal het eerste exemplaar uitreiken aan de laureaat van de Amy van Marken-vertaalprijs.

Uitreiking

De biografie zal worden gepresenteerd tijdens de uitreiking van de derde Amy van Marken-vertaalprijs voor de vertaling van literaire werken uit de Scandinavische literatuur. Deze prijs, die is ingesteld door Stichting Leonora Christina, wordt elke twee jaar uitgereikt. Dit jaar wordt de prijs uitgereikt aan vertaalster Paula Stevens, alumna van de Rijksuniversiteit Groningen.

Meer informatie over de uitreiking

Tentoonstelling

Een tentoonstelling gewijd aan het werk van Amy van Marken is met ingang van 19 november te bezichtigen op de vierde verdieping van de Universiteitsbibliotheek, waar op dezelfde dag om 15.00 uur de tentoonstelling “Het Arctisch Centrum, 40 jaar fascinatie voor de poolgebieden” wordt geopend.

Deze is ingericht ter gelegenheid van het veertigjarig bestaan van het universitaire Arctisch Centrum, waarvan Amy van Marken in 1970 mede-initiatiefnemer was.

Meer informatie

www.leonorachristina.nl

Petra Broomans, Janke Klok

Laatst gewijzigd:04 juli 2014 21:23

Meer nieuws