Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Vruchtbaar overleg met partner Osaka University

05 oktober 2010
De deelnemers aan de conferentie (klik om te vergroten)
De deelnemers aan de conferentie

Van 28 tot en met 30 september is in het Academiegebouw het Osaka University Forum 2010 gehouden. Het thema van de conferentie was Globalization and Conflict. In samenwerking met het pas opgerichte Instituut voor Globalization Studies Groningen organiseerde Osaka University een conferentie waarbij circa 75 prominente sprekers uit Japan en Europa met elkaar in discussie gingen. Daarnaast is er op bestuurlijk niveau gesproken over verdere samenwerking.

Osaka University belangrijke partner

Voor de RUG is Osaka University een waardevolle wetenschappelijke partner wanneer het gaat om globalization and conflict. De positie van het Osaka University Centre of Excellence Conflict Studies in de Humanities is Azië op dit terrein toonaangevend. ‘Ons Globalization Studies Centre heeft op de conferentie een goede basis gelegd voor samenwerking met de Japanse collega’s,’ aldus Jodien Houwers van Bureau Internationale Samenwerking. ‘Japan heeft op dit terrein een leidende rol in Azië. Een goede band met Osaka is daarom cruciaal voor de RUG.’ 

Collegevoorzitter Poppema in gesprek met President Washida van Osaka University
Collegevoorzitter Poppema in gesprek met President Washida van Osaka University

Samenwerking

De Rijksuniversiteit Groningen werkt sinds 2002 samen met Osaka University. In 2005 opende die universiteit haar Europese liaison office in Groningen om van daaruit contacten met Europese partneruniversiteiten te onderhouden en te intensiveren. Elk jaar organiseert Osaka University een forum bij een van haar strategische partners, om de eigen Centres of Excellence een podium te bieden. De samenwerking tussen RUG en Osaka wordt de komende tijd verder onderzocht en verbreed. Zo is er in juni waarschijnlijk een gezamenlijk symposium ‘Bioinspired Materials and Functionalities.’ Daarnaaast is er afgelopen week gesproken over een Research Laboratory of Dutch Studies in Osaka, dat zich zal richten op de hedendaagse relaties tussen Japan en Nederland. 

Humanitarian action

De organisatie van de conferentie lag mede bij het nieuwe instituut voor Globalization Studies Groningen. Dat is gelieerd aan het Network of Humanitarian Action (NOHA). De RUG verzorgt dit Europese masterprogramma al meer dan tien jaar. NOHA biedt een opleiding voor experts die kunnen worden ingezet bij humanitaire crises. Het programma heeft de Erasmus Mundus Status, waardoor er extra mogelijkheden zijn om getalenteerde studenten van buiten de EU aan te trekken. NOHA is een consortium van Europese universiteiten dat onder auspicién van de Europese Directorate General for Humanitarian Aid haar programma aanbiedt.  

Meer informatie

Dr. J. Herman, directeur Center for Globalization Studies Groningen

Mw. J.D. Houwers, Bureau Internationale Samenwerking

Een van de sessies in de Senaatskamer
Een van de sessies in de Senaatskamer
Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:13

Meer nieuws

 • 15 november 2018

  Keuzegids 2019: RUG-opleidingen constant in de Nederlandse top

  Tien bacheloropleidingen aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) krijgen dit jaar van de Keuzegids Universiteiten het kwaliteitszegel Topopleiding, waarmee ze tot de top van het Nederlandse wetenschappelijke onderwijs behoren. In de categorie ‘Brede...

 • 14 november 2018

  De lift tussen leven en dood

  De celmembraan is de grens van het leven. Dit dunne vettige omhulsel houdt de inhoud van de cel bij elkaar. De transporteiwitten in die membraan zijn van levensbelang. Ze zorgen voor contact en uitwisseling met de buitenwereld. RUG-hoogleraar biochemie...

 • 12 november 2018

  Symposium 'Gaswinning, aardbevingen en wat nu?' op 15 november a.s.

  Het Groninger Universiteitsfonds (GUF) bestaat dit jaar 125 jaar. Tijdens een speciaal symposium met de titel ‘Gaswinning, aardbevingen en wat nu?’ op donderdag 15 november 2018, wordt daarom de 'Ubbo Emmiuspenning voor bijzondere maatschappelijke verdiensten'...