Skip to ContentSkip to Navigation
About usNews and EventsNews articles

PhD Defense Michael Mäs - November 15

26 oktober 2010
November 15, at 14.45 hours, in the Academiegebouw in Groningen, Michael Mäs will defend his thesis The Diversity Puzzle. Explaining Clustering and Polarization of Opinions.

This book is concerned with explaining the dynamics that social influence causes in groups. Under what conditions will the members of a group find a consensus? Is it possible that homogeneous groups split up into clusters with opposing opinions? Why do groups sometimes polarize in the sense that differences between subgroups increase over time?

Existing theories imply that social influence causes convergence cascades which eventually end up with perfect uniformity. Empirical evidence, however, shows that opinion diversity often remains stable and can actually increase over time. In this book, we developed theories that can explain polarization and clustering of opinions besides social influence. We analyzed agent-based computational models of these theories to demonstrate under which conditions the theories predict polarization and clustering. We also reported results from experimental tests of one of the new theories.

Laatst gewijzigd:22 juni 2016 15:04

Meer nieuws

 • 15 mei 2019

  KNAW Akademiepenning voor Trudy Dehue

  Trudy Dehue, wetenschapssocioloog, publicist en emeritus hoogleraar van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG), ontvangt de Akademiepenning van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). De Akademie reikt die prijs eens in de twee jaar...

 • 14 mei 2019

  Een therapeut op vier poten

  ‘Knuffelsessies’ met kittens tegen stress, dieren in verzorgingstehuizen als middel tegen eenzaamheid, voorleesprojecten met honden, zorgboerderijen – de inzet van dieren in de zorg is booming. En met positief resultaat, zo blijkt uit de praktijk. Maar...

 • 30 april 2019

  Klimaatverandering: niks doen heeft ook gevolgen

  Kies je voor de trein of de fiets in plaats van de auto, of recycle je veel? Dan ben je milieuvriendelijk bezig, en dat zou meer benadrukt mogen worden. Daarop wijst Linda Steg, omgevingspsycholoog aan de RUG. Steg doet onderzoek naar de motivaties...