Skip to ContentSkip to Navigation
About us Latest news News News articles

PhD Defense Michael Mäs - November 15

26 oktober 2010
November 15, at 14.45 hours, in the Academiegebouw in Groningen, Michael Mäs will defend his thesis The Diversity Puzzle. Explaining Clustering and Polarization of Opinions.

This book is concerned with explaining the dynamics that social influence causes in groups. Under what conditions will the members of a group find a consensus? Is it possible that homogeneous groups split up into clusters with opposing opinions? Why do groups sometimes polarize in the sense that differences between subgroups increase over time?

Existing theories imply that social influence causes convergence cascades which eventually end up with perfect uniformity. Empirical evidence, however, shows that opinion diversity often remains stable and can actually increase over time. In this book, we developed theories that can explain polarization and clustering of opinions besides social influence. We analyzed agent-based computational models of these theories to demonstrate under which conditions the theories predict polarization and clustering. We also reported results from experimental tests of one of the new theories.

Laatst gewijzigd:22 juni 2016 15:04

Meer nieuws

 • 14 december 2020

  Geschiedenis van het onderwijs spiegel bij actuele vraagstukken

  Vrijheid van onderwijs, kansengelijkheid, staatspedagogiek... Hilda Amsing weet er alles van. Zij is een van de eerste twee Aletta Jacobs hoogleraren aan de RUG. Deze leerstoelen zijn ingesteld voor vrouwelijke wetenschappers, om de...

 • 09 december 2020

  Anna Lichtwarck-Aschoff benoemd tot Hoogleraar Orthopedagogiek

  Het College van Bestuur van de RUG heeft Anna Lichtwarck-Aschoff per 1 januari benoemd tot Hoogleraar Orthopedagogiek bij de basiseenheid Gedrag, Opvoeding en Kinderrechten bij de Faculteit Gedrags en Maatschappijwetenschappen. Ze zal daar de...

 • 08 december 2020

  Mijlpaal project Klassenfeestjes tegen uitsluiting van kinderen

  Meer dan 10% van de basisschoolkinderen wordt gepest of uitgesloten. Een belangrijke aanwijzing voor uitsluiting is als een kind nooit wordt uitgenodigd voor een verjaardagsfeestje. Orthopedagogen van de RUG hebben daarom het project...