Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Staatssecretarissen Zijlstra en De Krom en fractievoorzitters Van Haersma Buma en Blok oud-studenten RUG

13 oktober 2010

Vier nieuwe staatssecretarissen, Zijlstra, De Krom, Bleker en Atsma, en de nieuwe fractievoorzitters van het CDA en de VVD, Van Haersma Buma en Blok, hebben een band met de RUG. Ze studeerden er of hadden een aanstelling als medewerker.

Halbe Zijlstra

De nieuwe staatssecretaris van hoger onderwijs en wetenschap, drs. Halbe Zijlstra, studeerde tegelijkertijd Sociologie aan de Rijksuniversiteit Groningen en Marketing aan de Hanzehogeschool. Zijlstra had een fantastische studietijd in Groningen, zegt hij op zijn website. Tijdens zijn studie werd hij ook voor het eerst politiek actief in de VDD, waar Frits Bolkstein zijn grote voorbeeld was. Na afronding van de studie verhuisde Zijlstra naar Utrecht, waar hij raadslid en later fractievoorzitter werd van de VVD.

Sinds 2006 is Zijlstra lid van de Tweede Kamer. Hij was drie jaar woordvoerder hoger onderwijs van de VVD-fractie en nam ook zorg, energie, biotechnologie en sport voor zijn rekening. Hij was lid van de parlementaire onderzoekscommissie onderwijsvernieuwingen, de commissie-Dijsselbloem. Tijdens de afgelopen verkiezingscampagne voerde hij campagne voor betere gezondheidszorg. Tegelijkertijd verzette hij zich tegen de invoering van het rookverbod in de horeca.

Paul de Krom

Paul de Krom, de nieuwe staatssecretaris van Sociale zaken en werkgelegenheid, studeerde Juridische Bestuurswetenschappen aan de RUG. Na zijn afstuderen, in 1987, werkte hij onder meer voor het Ministerie van Defensie en voor Shell, in verschillende landen. De Krom was sinds januari 2003 lid van de Tweede Kamerfractie van de VVD. Hij was woordvoerder energie, milieu, maatschappelijk verantwoord ondernemen, verkeer & vervoer en het laatste jaar woordvoerder immigratie en integratie.

Sybrand van Haersma Buma

Ook de nieuwe fractivoorzitter van het CDA, Sybrand van Haersma Buma, is afgestudeerd aan de RUG. Hij studeerde rechten van 1983 tot 1989.

Sybrand van Haersma Buma (1965) is sinds mei 2002 Tweede Kamerlid. De heer Van Haersma Buma was beleidsmedewerker justitie en plaatsvervangend ambtelijk secretaris van de CDA-Tweede Kamerfractie. In de Tweede Kamer houdt hij zich onder meer bezig met justitie (veiligheidsbeleid). Hij was fractiesecretaris en had zitting in het Presidium van de Tweede Kamer.

Stef Blok

Maar niet alleen het CDA, ook de VVD heeft een nieuwe fractievoorzitter die aan de RUG studeerde. Stef Blok studeerde bedrijfkunde van 1983 tot 1988. Blok ging na zijn studie bij de ABN AMRO Bank werken. Sinds 1998 is hij lid van de Tweede Kamer. Blok hield zich in de fractie vooral bezig met financiën, corporate governance, economie, gezondheidszorg en integratie.

Henk Bleker en Joop Atsma

Ten slotte hebben ook twee andere nieuwe staatssecretarissen een band met de RUG. Henk Bleker (CDA; Landbouw) werkte van 1976 tot 1984 als onderzoeksmedewerker aan de Faculteit Rechtsgeleerdheid en promoveerde er tot doctor in 1984. Joop Atsma (CDA; Infrastructuur en Ruimte) studeerde enige tijd geschiedenis aan de RUG.  

Laatst gewijzigd:11 januari 2018 11:24

Meer nieuws

 • 15 november 2018

  Keuzegids 2019: RUG-opleidingen constant in de Nederlandse top

  Tien bacheloropleidingen aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) krijgen dit jaar van de Keuzegids Universiteiten het kwaliteitszegel Topopleiding, waarmee ze tot de top van het Nederlandse wetenschappelijke onderwijs behoren. In de categorie ‘Brede...

 • 12 november 2018

  Symposium 'Gaswinning, aardbevingen en wat nu?' op 15 november a.s.

  Het Groninger Universiteitsfonds (GUF) bestaat dit jaar 125 jaar. Tijdens een speciaal symposium met de titel ‘Gaswinning, aardbevingen en wat nu?’ op donderdag 15 november 2018, wordt daarom de 'Ubbo Emmiuspenning voor bijzondere maatschappelijke verdiensten'...

 • 06 november 2018

  Groningen blijft in trek bij Nederlandse en internationale studenten

  De Rijksuniversiteit Groningen telt per 1 november 2018 31.115 studenten met een ‘actieve eerste inschrijving’ voor een bachelor of masteropleiding. Dit is een stijging van 4,6% ten opzichte van 2017.Het totale aantal studenten dat ingeschreven is aan...