Skip to ContentSkip to Navigation
About usNews and EventsNews articles

Groningen sociologists Mäs and Flache publish in leading journal of Computational Biology

25 oktober 2010
Together with Dirk Helbing from ETH Zürich, Michael Mäs and Andreas Flache from the department of sociology of the University of Groningen have published an article about "Individualization as Driving Force of Clustering Phenomena in Humans."
The article appeared in the leading journal "PLoS Computional Biology". Several theories have been developed to explain clustering in, for instance, multi-cellular organisms, ant colonies, bee hives, flocks of birds, schools of fish, and animal herds. A persistent puzzle, however, is the clustering of opinions in human population. The authors aim to explain why in modern societies we often see both a large degree of pluralism in opinions and consensus within "clusters"  or, groups, in society. They argue that existing formal theories of social influence have difficulty explaining this. Drawing on Durkheim's classical sociological thinking about individualization and social integration, they developed a computational model of opinion dynamics that added to existing models the new element of a "strive for uniqueness". The authors demonstrate how the new model can explain opinion clustering and identify the conditions under which their artificial society develops either consensus, or pluralism, or "anomie, a state of extreme individualism without a social structure.
(see also an article in German in ETH-Life)
Citation: Mäs M, Flache A, Helbing D (2010) Individualization as Driving Force of Clustering Phenomena in Humans. PLoS Comput Biol 6(10): e1000959. doi:10.1371/journal.pcbi.1000959
Laatst gewijzigd:19 februari 2018 16:41

Meer nieuws

 • 15 mei 2019

  KNAW Akademiepenning voor Trudy Dehue

  Trudy Dehue, wetenschapssocioloog, publicist en emeritus hoogleraar van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG), ontvangt de Akademiepenning van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). De Akademie reikt die prijs eens in de twee jaar...

 • 14 mei 2019

  Een therapeut op vier poten

  ‘Knuffelsessies’ met kittens tegen stress, dieren in verzorgingstehuizen als middel tegen eenzaamheid, voorleesprojecten met honden, zorgboerderijen – de inzet van dieren in de zorg is booming. En met positief resultaat, zo blijkt uit de praktijk. Maar...

 • 30 april 2019

  Klimaatverandering: niks doen heeft ook gevolgen

  Kies je voor de trein of de fiets in plaats van de auto, of recycle je veel? Dan ben je milieuvriendelijk bezig, en dat zou meer benadrukt mogen worden. Daarop wijst Linda Steg, omgevingspsycholoog aan de RUG. Steg doet onderzoek naar de motivaties...