Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Evert van Emde Boas: nieuwe docent Oudgriekse taalkunde

11 oktober 2010
E.H. van Emde Boas

Ik kom oorspronkelijk uit Haarlem, en heb Klassieke Talen gestudeerd in Amsterdam (UvA). Tijdens mijn studie raakte ik gefascineerd door de Griekse taalkunde, en schreef daarom mijn masterscriptie over een taalkundig onderwerp, het gebruik van retorische vragen in het Grieks. Die scriptie was een eerste voorbeeld van het soort onderzoek dat ik wil blijven doen, op het raakvlak van de taal- en letterkunde: enerzijds probeerde ik uit te pluizen hoe retorische vragen precies ‘werken’, maar anderzijds ook hoe auteurs als Homerus en Herodotus ze gebruiken en welke literaire effecten ze ermee bereiken.

Na mijn studie vertrok ik voor een MSt (Master of Studies) naar Oxford, en uiteindelijk ben ik daar vijf jaar gebleven, na de Master voor mijn promotie. Mijn dissertatie, Linguistic Studies in Euripides’ Electra, die ik in december ga verdedigen, is opnieuw een poging taal- en letterkunde te verenigen: ik analyseer de taal van Euripides’ Electra aan de hand van moderne taalkundige inzichten, maar met het uiteindelijke doel om iets te zeggen over de interpretatie van deze (moeilijke, maar indrukwekkende) tragedie.

Oxford is een unieke plaats om je bezig te houden met de Oudheid. De omvang van de faculteit is voor Nederlandse begrippen onvoorstelbaar (100+ docenten, honderden studenten). Dat betekent dat er op ieder mini-gebiedje wel een expert rondloopt, en dat zijn dan meestal ook niet de minsten. Die wereld-top komt vervolgens regelmatig naar seminars en lezingen, zodat je opeens omringd bent door — of, nog uitdagender, een presentatie moet geven voor — allerlei beroemdheden.

Ook om allerlei andere redenen was Oxford een geweldige ervaring. Maar desondanks heb ik ook nog grotere waardering gekregen voor de opleidingen GLTC in Nederland. Het onderzoek dat in Nederland wordt uitgevoerd staat bijvoorbeeld ook in Oxford bekend om zijn hoge kwaliteit. Verder valt het op dat studenten aan Nederlandse opleidingen echt beter Grieks en Latijn leren lezen dan daar, en de kleinschaligheid van de opleidingen heeft voor studenten natuurlijk ook veel voordelen (veel persoonlijke aandacht, hechte groepen studenten).

Ik ben, al met al, dan ook heel blij om in Groningen aan het werk te gaan. In mijn onderzoek wil ik me blijven richten op een kruisbestuiving van taal- en letterkunde: ik wil in het bijzonder kijken naar de karakterisering van individuen in de Griekse literatuur door hun taalgebruik. Maar bovenal zie er naar uit om zo snel mogelijk de studenten te leren kennen (de eerste helft van het semester geef ik nog geen college aan GLTC-ers, maar daar komt gelukkig snel verandering in). Natuurlijk ben ik altijd bereikbaar/aanspreekbaar voor vragen over Grieks, tragedie, taalkunde, studeren in het buitenland, of wat dan ook.

Laatst gewijzigd:16 september 2016 11:51

Meer nieuws

 • 13 november 2018

  De toekomst is digitaal, nu jij nog

  Voor zijn promotieonderzoek naar de geschiedschrijving van de Leeuwarder Courant analyseerde Marcel Broersma jaren geleden vergeeld krantenpapier. Door de intrede van digitalisering verschoof zijn onderzoek naar sociale media, nieuwe vormen van mediagebruik...

 • 12 november 2018

  Aletta Westra wint Stimuleringsprijs Autisme 2018

  Aletta Westra wint Stimuleringsprijs Autisme 2018

 • 06 november 2018

  Groningen blijft in trek bij Nederlandse en internationale studenten

  De Rijksuniversiteit Groningen telt per 1 november 2018 31.115 studenten met een ‘actieve eerste inschrijving’ voor een bachelor of masteropleiding. Dit is een stijging van 4,6% ten opzichte van 2017.Het totale aantal studenten dat ingeschreven is aan...