Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Hakuna Matata? Afrikaanse oplossingen voor veiligheidsproblemen in Afrika

Universitaire Vredesdagen 2010
16 september 2010

De Universitaire Vredesdagen worden jaarlijks georganiseerd met het doel om actuele thema’s op het gebied van oorlog en vrede aan de orde te stellen. De 27e editie heeft als thema: ‘Hakuna Matata? Afrikaanse oplossingen voor veiligheidsproblemen in Afrika’. Dit jaar wordt geprobeerd de veelvormigheid van de veiligheidsproblematiek van het continent te benoemen. Een leidende gedachte hierbij is de zoektocht naar Afrikaanse oplossingen voor Afrikaanse problemen. Dat sluit aan bij de brede kritiek op de Westerse oplossingen waarmee de wereld tot nu toe klaar stond, zoals de bezuinigingen op overheidsuitgaven die het IMF eist en het sturen van peacekeepers door de VN of de NAVO. Met zijn eigen African Union wil het continent geïmporteerde oplossingen overbodig maken. Doordat oorlogen tussen Afrikaanse staten een zeldzaamheid zijn en de staten althans naar buiten toe solidariteit willen uitstralen, heeft dat kans van slagen. Maar in hoeverre kunnen we deze initiatieven serieus nemen en spelen Afrikaanse landen werkelijk een rol in het aandragen van oplossingen?

De aftrap is donderdag 16 september met een inleidende lezing van prof. Roel van de Veen.

Het tweede deel van de Universitaire Vredesdagen vindt plaats op donderdag 23 september en begint met een drietal workshops waarin dieper op de specifieke problemen rondom piraterij, wapenhandel en etnische aspecten/stammenrivaliteit in zal worden gegaan. Hierna zal onder leiding van Michel Doortmont een paneldebat plaatsvinden over o.a. de vraag welke rol Afrikaanse landen spelen in het aandragen van oplossingen voor de oorzaken van het geweld en of deze initiatieven op verschillende terreinen niet te snel aan de kant geschoven worden.

Donderdag 16 september

Hakuna Matata? Huidige veiligheidsproblematiek van Afrika

Aanvang: 19:30 uur stipt.

Locatie: Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Donderdag 23 september:

Hakuna Matata? Afrikaanse oplossingen voor veiligheidsproblemen in Afrika

Aanvang workshops: 17:00 uur stipt, aanmelden via vredesdagen@gmail.com  (s.v.p. voorkeur voor onderwerp aangeven)

Aanvang debat: 20:00 uur stipt

Locatie: Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Organiserend Comité der Universitaire Vredesdagen 2010:

Paul Rusman, Ine Megens, Anne Vollbehr, Philippe de Clercq, Marlies ter Beek, Rozemarijn Verhoef en Sanne Schipper.

Informatie: Anne Vollbehr,  e-mail: vredesdagen@gmail.com

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:13

Meer nieuws