RUG in top 200 van Times Higher Education

17 september 2010

Tien Nederlandse universiteiten, waaronder de Rijksuniversiteit Groningen, staan tussen plaats 100 en 200 in de ranking van het Britse weekblad Times Higher Education. Nederland komt hiermee internationaal op een vijfde plaats. De RUG staat op plaats 170. De TU Eindhoven is de hoogst genoteerde Nederlandse universiteit met een 114de plaats.

Amerikaanse universiteiten voeren de lijst aan en bezetten plaats één tot en met vijf. Harvard University is de nummer één. Internationaal is Groot-Brittanië tweede, Duitsland derde en Canada vierde.

Times Higher Education (THE) heeft dit jaar de methodiek achter haar ranking volledig vernieuwd. Een vergelijking met vorig jaar is daarom niet mogelijk.

De nieuwe methodologie heeft dertien verschillende prestatiegraadmeters, verdeeld over vijf brede categorieën: onderwijs (30%), citatie-impact (32,5%), onderzoek (30%), ‘international mix' (5%), en derdegeldstroom (2,5%).

Collegevoorzitter prof.dr. Sibrand Poppema van de RUG heeft veel kritiek op de manier waarop THE de kwaliteit van het universitair onderwijs heeft bepaald en op de rekenmethode die is gebruikt bij het vaststellen van het aantal citaties per wetenschappelijke publicatie. 'Daar zit absoluut een fout in,' zegt Poppema over dat laatste in een interview het Groningse universiteitsblad UK. Het aantal citaties is een maat voor de kwaliteit van het wetenschappelijk onderzoek. Omdat niet in alle wetenschapsgebieden even vaak wordt geciteerd, gebruikt THE een rekenmethode om de uitkomsten toch te kunnen vergelijken. Poppema noemt deze methode 'volstrekt ondoorzichtig'.

THE en QS

Vorig jaar verbrak THE haar samenwerking met het Britse bedrijf Quacquarelli Symonds (QS). Na een breuk brengen beide dit jaar een eigen ranking uit. In de QS-ranking van 2010 staat de Rijksuniversiteit Groningen op plaats 120, achttien plaatsen hoger dan vorig jaar op de THE/QS-ranking.

ARWU

Een andere invloedrijke ranking is de Academic Ranking of World Universities (ARWU) van de Jiao Tong universiteit van Sjanghai. Onderzoekskwaliteit is in ranglijst de meest bepalende factor. In de ARWU 2010 staan Utrecht en Leiden in de top-100 en Groningen op een gedeelde plaats 101-150. Nadere analyse leert dat de RUG hier dit jaar in feite op plaats 109 komt, drie plaatsen hoger dan een jaar eerder.

Bekijk de THE-ranking

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:13