Scholierencollege over taalvariatie: From a stiff upper lip to a southern drawl...

28 september 2010

Het Engels kent vele uitspraakvarianten, die niet allemaal even goed gewaardeerd worden. Maar waar zitten die verschillen precies in? Heeft een leerling die een Jamaicaans accent goed na weet te doen een streepje voor op het mondeling of stelt de leraar Engels the Queen’s English verplicht? Voor alle scholieren uit 5/6 vwo en 5 havo met een speciale interesse in talen bieden we een speciaal kijkje in actueel onderzoek. Hoe kun je de uitspraak van talen, onderlinge verstaanbaarheid en waardering goed in beeld brengen? Dat geldt voor het Engels als wereldtaal, maar ook voor andere talen die aan elkaar verwant zijn. Hoe kan het eigenlijk dat Noren en Zweden elkaar gemakkelijk kunnen verstaan, maar Denen veel moeilijker? Welke talen vinden wij ‘mooi’ en welke liggen minder goed in het gehoor?

Leerlingen maken kennis met onderzoek op het gebied van Engels en Scandinavische talen, en oriënteren zich op een mogelijke studie.Om de middag in de les Engels voor te voorbereiden wordt er een speciale opdracht aangeboden via een elektronische leeromgeving.

Laatst gewijzigd:07 april 2016 12:46