Sterke verhalen. Mythen en mogelijkheden van geschiedenis

21 september 2010

Oratie: mw. prof.dr. C.W. Bosch, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Titel: Sterke verhalen. Mythen en mogelijkheden van geschiedenis

Leeropdracht: Moderne Geschiedenis

Faculteit: Letteren

Hoewel in de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw de natie en nationale identiteit op hun retour leken en zelfs zorgden voor een heuse ’geheugencrisis’ in de geschiedwetenschap, lijkt de ’vaderlandse geschiedenis’ weer helemaal terug van weggeweest. In haar oratie zal Mineke Bosch stilstaan bij de hardnekkigheid van de master narrative of het ’meesterverhaal’ in de geschiedwetenschap die onder andere is te zien in een nationale oriëntatie en een gebrekkige integratie van vrouwen en gender in ’algemene’ historische kennis. De terugkeer van de canon is een goed voorbeeld van beide. Redenen hiervoor zoekt Bosch in de verknooptheid van wetenschapstheoretische uitgangspunten en de politieke rol van de geschiedwetenschap in de ’uitvinding van de natie’ in de negentiende eeuw. Hierbij speelden opvattingen over mannelijkheid en vrouwelijkheid in relatie tot ’echte’ of universele geschiedenis een sleutelrol. Als hoogleraar moderne geschiedenis ziet zij het als haar opdracht om voorbij de sterke verhalen die berusten op mythen van mannelijkheid en objectiviteit op zoek te gaan naar de mogelijkheden van een geschiedenis die van ’alle mensen’ is.

Laatst gewijzigd:25 juli 2018 15:55