Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Banken stellen hogere eisen aan kredietverlening umc’s

29 september 2010

Banken stellen hogere eisen voor ze krediet verlenen, merken de financieel directeuren van de universitair medische centra. In opdracht van de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU) brachten onderzoekers van de Faculteit Economie en Bedrijfskunde van de Rijksuniversiteit Groningen in kaart waaruit die strengere voorwaarden bestaan.

De acht universitaire medische centra (umc’s) hebben regelmatig geld nodig om hun bouwactiviteiten te financieren: soms grootschalige nieuwbouw, soms omvangrijke renovaties. Het gaat daarbij om grote bedragen, variërend van enkele tientallen tot enkele honderden miljoenen euro’s. Umc’s worden niet langer gezien als ‘risicoloze’ instellingen. Door de kredietcrisis hebben banken minder kapitaal beschikbaar om uit te lenen en hebben ze het verhoogde risicoprofiel van umc’s in hun rentetarieven moeten verrekenen. Door aangescherpte regelgeving zullen ze in de toekomst naar verwachting nog strengere voorwaarden hanteren voor het verstrekken van leningen. Deze voorwaarden zijn door de onderzoekers in kaart gebracht. Het onderzoek is gepubliceerd in Zorgvisie.nl. Ook het complete onderzoeksrapport is daar te downloaden. Lees verder: http://www.zorgvisie.nl/Financien/Achtergronden/Banken-stellen-hardere-eisen-aan-umcs.htm

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:13

Meer nieuws

 • 16 januari 2019

  Een bonuskaart voor hartpatiënten

  Zoveel mogelijk wasmiddel en ketchup verkopen is niet langer de heilige graal in marketing, stelt hoogleraar Tammo Bijmolt. Zo werkt hij mee aan een spaarprogramma dat hart- en vaatpatiënten moet stimuleren tot medicijnentrouw en gezond gedrag. ‘Onderzoek...

 • 15 januari 2019

  Resultaatgerichte aansturing in de publieke sector verhoogt motivatie én prestaties

  Het gebruik van resultaten bij de aansturing van medewerkers heeft ook in de publieke sector positieve effecten. Zogenoemde resultatenaansturing verhoogt de extrinsieke motivatie van medewerkers en leidt tot betere prestaties van de afdeling. Dat concluderen...

 • 10 januari 2019

  Gemeentelijke woonlasten stijgen fors door hogere afvalstoffenbelasting

  De gemeentelijke woonlasten stijgen dit jaar flink meer dan voorgaande jaren. Huurders betalen 5,4 procent meer, eigenaar-bewoners 4,3 procent. De stijging wordt veroorzaakt doordat de landelijke overheid de afvalstoffenbelasting met 139 procent verhoogt...