Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Prof.dr. Jan van Helden ontvangt Academiepenning bij afscheid

17 september 2010

Bij zijn afscheid op vrijdag 10 september heeft Jan van Helden, hoogleraar Management Accounting aan de Faculteit Economie en Bedrijfskunde, de Academiepenning van de Rijksuniversiteit Groningen ontvangen. Deze blijk van bijzondere waardering kreeg Van Helden onder andere voor zijn belangrijke aandeel in het fusieproces van de faculteiten economie en bedrijfskunde.

Van Helden hield op 10 september zijn afscheidsrede op een symposium over bedrijfsvoering in de publieke sector, georganiseerd ter gelegenheid van het afscheid. Aansluitend nam hij de Academiepenning in ontvangst uit handen van Frans Rutten, Associate Dean for International Affairs van de faculteit.

Fusie

Jan van Helden was van 2001 tot 2005 vice-decaan onderwijs van de economische faculteit. In deze bestuursperiode legde hij met zijn medebestuurders de basis voor de latere fusie met de bedrijfskundefaculteit. Van Helden zorgde voor de toenadering tussen beide faculteiten, die voorheen nogal eens in elkaars vaarwater zaten. 'Van Helden is bedrijfseconoom, en was daardoor bij uitstek geschikt om de economen en bedrijfskundigen bij elkaar te brengen', aldus Rutten. Daarnaast is zijn persoonlijkheid van groot belang geweest bij het creëren van vertrouwen tussen de economen en bedrijfskundigen.

Engels

Door de opzet van een gezamenlijke masteropleiding Business Administration en door de onderwijsbureaus samen te voegen, heeft Van Helden meegeholpen aan een solide basis voor een gezamenlijke faculteit. Daarnaast gaf hij mede leiding aan de invoering van Engels als instructietaal en hielp daarmee de internationalisering van de faculteiten verder te professionaliseren.

Accounting

Na zijn periode als faculteitsbestuurder werd Van Helden voorzitter van de vakgroep Accounting. Deze vakgroep, samengesteld uit medewerkers van de twee fusiefaculteiten, wist hij in korte tijd tot één geheel te smeden.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:13

Meer nieuws

 • 21 juni 2018

  Grenzeloos lallen met Martijn Wieling op Lowlands Science

  Het is bekend dat alcoholgebruik spraak negatief beïnvloedt, maar hoe zit dat bij het spreken van een vreemde taal? Onderzoek suggereert dat het effect hier juist positief lijkt te zijn. Onduidelijk is echter wat er in de mond gebeurt. Dr. Martijn Wieling...

 • 08 juni 2018

  Waardedaling woningen in aardbevingsgebied tot 2015 gemiddeld 9,3%

  Woningen in het Groningse aardbevingsgebied zijn tot 2015 gemiddeld 9,3% in waarde gedaald. Dat concluderen promovendus Nicolás Durán en hoogleraar Ruimtelijke Econometrie Paul Elhorst van de Rijksuniversiteit Groningen. Zij analyseerden data van de...

 • 06 juni 2018

  RUG op plek 120 in QS ranking

  De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) staat dit jaar op plaats 120 in de QS World Top University Rankings 2019. Afgelopen twee jaar stond de RUG opplaats 113 in deze lijst van bijna 1.000 universiteiten wereldwijd. Op nationale schaal is Groningen dit...