Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Aletta Jacobshal winnende naam voor nieuwe college- en tentamenhal

07 september 2010
Rector en prijswinnaar

Aletta Jacobshal is de naam van de nieuwe college- en tentamenhal. Dat werd maandag 6 september door de Rector Magnificus prof.dr. Frans Zwarts bekendgemaakt bij de opening van het Academisch Jaar 2010-2011. 
De bedenker van de naam en winnaar van de prijsvraag, vierdejaars student tandheelkunde Christiaan van Heereveld, ontving bij die gelegenheid uit handen van Zwarts een laptop als prijs.

Aan de prijsvraag naar een naam voor de nieuwe hal hebben ruim 350 studenten meegedaan. Onder de ingezonden namen is 31 keer de naam Aletta Jacobshal gevallen. Door middel van een loting kwam Van Heereveld als winnaar uit de bus.

Aletta Jacobs (Hoogezand Sappemeer 1854 - Baarn 1929), naar wie de hal is vernoemd, studeerde geneeskunde in Groningen en is de eerste vrouwelijke student in Nederland, de eerste vrouwelijke arts en de eerste vrouw die promoveerde. Zij zette zich in voor het vrouwenkiesrecht, voor de vrede en als arts voor een betere gezondheid en positie van de vrouw.  

Laatst gewijzigd:08 januari 2018 15:54

Meer nieuws

 • 21 februari 2018

  Provincie en RUG maken werk van duurzame landbouw

  De Provincie Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) slaan de handen ineen om de landbouwsector verder te verduurzamen. Hiertoe wordt een Bijzondere Leerstoel Natuurinclusieve Landbouw opgericht aan de RUG. De Provincie​draagt via haar Programma...

 • 19 februari 2018

  Prinses Beatrix en Prinses Mabel bij uitreiking 4e Prins Friso Ingenieursprijs in Groningen

  Het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI) reikt op 21 maart 2018 voor de vierde keer de Prins Friso Ingenieursprijs uit aan de Ingenieur van het Jaar. Ook dit jaar zijn Prinses Beatrix en Prinses Mabel hierbij aanwezig. ​De Rijksuniversiteit Groningen,...

 • 15 februari 2018

  Populaire wetenschapsblogger deelt spintronicafilm

  Een filmpje over het onderzoek van RUG-natuurkundige Bart van Wees is opgepikt door de populaire wetenschapsblogger Hashem Al-Ghaili. Via zijn Facebook site is de film in een paar dagen tijd meer dan 260.000 keer bekeken en ruim 2.100 keer gedeeld....