Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Douwe Draaisma benoemd op de Heymansleerstoel

29 september 2010

De bekende psycholoog, filosoof en publicist Douwe Draaisma is per 1 september 2010 aan de Faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen benoemd op de Heymansleerstoel, in het bijzonder Geschiedenis van de psychologie. Hij was sinds 2003 bijzonder hoogleraar op een leerstoel van het Archief- en Documentatiecentrum Nederlandse Gedragswetenschappen. De Heymansleerstoel is vernoemd naar de grondlegger van de pychologie in Nederland, de Groningse hoogleraar Gerard Heymans (1857-1930). Heymans zelf was evenals Draaisma theoretisch georiënteerd, maar Draaisma past de leerstoel ook om een andere reden als een handschoen: een van zijn vele publicaties is de herdenkingsbundel ‘Een laboratorium voor de ziel: Gerard Heymans en het begin van de experimentele psychologie’.Ondanks zijn gerichtheid op theoretisch wetenschappelijk onderzoek spreken zijn boeken niet alleen vakgenoten maar ook een breed wetenschappelijk geïnteresseerd publiek aan. Door zijn boeken en zijn daaruit voortgevloeide media-optredens is Draaisma één van de bekendste Nederlandse psychologen. Zijn werk verschijnt in 15 talen.

Douwe Draaisma (1953) studeerde psychologie en filosofie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Daarna vertrok hij naar de Universiteit Utrecht, waar hij in 1993 promoveerde bij Piet Vroon op een proefschrift over de metaforische aard van de taal waarin we over het geheugen denken en spreken (handelseditie: De Metaforenmachine. Een geschiedenis van het geheugen). In 1993 keerde hij terug naar de Rijksuniversiteit Groningen als docent theorie en geschiedenis van de psychologie en is sinds 2003 als hoogleraar. Draaisma ontving van het Nederlands Instituut voor Psychologen de Heymans Prijs voor zijn onderzoek naar de geschiedenis van de psychologie. Zijn boek Waarom het leven sneller gaat als je ouder wordt (over het autobiografisch geheugen) is bekroond met verschillende wetenschappelijke en literaire prijzen. Bij de Historische Uitgeverij verscheen na deze bestseller nog De Heimweefabriek (over geheugen, tijd en ouderdom). Op Allerzielen (2 november) verschijnt zijn nieuwe boek Vergeetboek. Vergeten, stelt Draaisma daarin, is niet een mankement aan ons geheugen, het is één van de belangrijkste vermogens ervan.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:13

Meer nieuws

 • 16 oktober 2018

  Digital Society Conferentie Nederlandse universiteiten

  De digitale informatietechnologie dringt steeds dieper door in onze samenleving. Daarom organiseren de veertien Nederlandse universiteiten, verenigd in de VSNU, op dinsdag 27 november de internationale Digital Society Conference in de Rijtuigenloods...

 • 09 oktober 2018

  Wat de wereld écht moet weten over leiderschap

  ‘Weet jij hoe vaak organisaties een verkeerde leider selecteren?’, vraagt Janka Stoker. ‘Volgens recent onderzoek van Gallup gebeurt dat in maar liefst 82% van de gevallen! Deze leiders werden vaak gekozen omdat ze toevallig uitblonken in hun vorige,...

 • 09 oktober 2018

  Er gaat al 80 jaar niets boven de Groningse sociologen

  De afdeling Sociologie van de Rijksuniversiteit Groningen bestaat 80 jaar. Dit viert de afdeling met studenten, stafleden en alumni op vrijdag 12 oktober met een feestelijk programma in het Grand Theater in Groningen.