Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Douwe Draaisma benoemd op de Heymansleerstoel

29 september 2010

De bekende psycholoog, filosoof en publicist Douwe Draaisma is per 1 september 2010 aan de Faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen benoemd op de Heymansleerstoel, in het bijzonder Geschiedenis van de psychologie. Hij was sinds 2003 bijzonder hoogleraar op een leerstoel van het Archief- en Documentatiecentrum Nederlandse Gedragswetenschappen. De Heymansleerstoel is vernoemd naar de grondlegger van de pychologie in Nederland, de Groningse hoogleraar Gerard Heymans (1857-1930). Heymans zelf was evenals Draaisma theoretisch georiënteerd, maar Draaisma past de leerstoel ook om een andere reden als een handschoen: een van zijn vele publicaties is de herdenkingsbundel ‘Een laboratorium voor de ziel: Gerard Heymans en het begin van de experimentele psychologie’.Ondanks zijn gerichtheid op theoretisch wetenschappelijk onderzoek spreken zijn boeken niet alleen vakgenoten maar ook een breed wetenschappelijk geïnteresseerd publiek aan. Door zijn boeken en zijn daaruit voortgevloeide media-optredens is Draaisma één van de bekendste Nederlandse psychologen. Zijn werk verschijnt in 15 talen.

Douwe Draaisma (1953) studeerde psychologie en filosofie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Daarna vertrok hij naar de Universiteit Utrecht, waar hij in 1993 promoveerde bij Piet Vroon op een proefschrift over de metaforische aard van de taal waarin we over het geheugen denken en spreken (handelseditie: De Metaforenmachine. Een geschiedenis van het geheugen). In 1993 keerde hij terug naar de Rijksuniversiteit Groningen als docent theorie en geschiedenis van de psychologie en is sinds 2003 als hoogleraar. Draaisma ontving van het Nederlands Instituut voor Psychologen de Heymans Prijs voor zijn onderzoek naar de geschiedenis van de psychologie. Zijn boek Waarom het leven sneller gaat als je ouder wordt (over het autobiografisch geheugen) is bekroond met verschillende wetenschappelijke en literaire prijzen. Bij de Historische Uitgeverij verscheen na deze bestseller nog De Heimweefabriek (over geheugen, tijd en ouderdom). Op Allerzielen (2 november) verschijnt zijn nieuwe boek Vergeetboek. Vergeten, stelt Draaisma daarin, is niet een mankement aan ons geheugen, het is één van de belangrijkste vermogens ervan.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:13

Meer nieuws

 • 22 februari 2018

  Op zoek naar ons zesde zintuig: timing

  Hedderik van Rijn, adjunct-hoogleraar Cognitieve Wetenschappen en Neurowetenschappen, kreeg in 2017 een prestigieuze NWO Vici-beurs toegekend. Hij kreeg anderhalf miljoen euro voor zijn onderzoek naar hoe mensen hun handelen timen. De bestaande theorie...

 • 21 februari 2018

  Via open datauitwisseling in Thialf werken aan verbeteren schaatsprestaties en grotere schaatsbeleving supporters

  Sport, wetenschap en het bedrijfsleven zetten de eerste stap richting digitalisering van de schaatssport. De kracht van deze samenwerking is dat iedere partij zich kan focussen op zijn eigen expertise. Mede dankzij de Data Services Hub van KPN kunnen...

 • 21 februari 2018

  Provincie en RUG maken werk van duurzame landbouw

  De Provincie Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) slaan de handen ineen om de landbouwsector verder te verduurzamen. Hiertoe wordt een Bijzondere Leerstoel Natuurinclusieve Landbouw opgericht aan de RUG. De Provincie​draagt via haar Programma...