Groningen Workshop on Hellenistic Poetry: al 10 keer een succes

15 september 2010

Van 25-27 augustus 2010 heeft in Groningen de tiende Worshop on Hellenistic Poetry plaatsgevonden. Deze workshop maakt deel uit van een serie workshops die elke twee jaar in Groningen georganiseerd worden door de sectie Grieks, geholpen door een student-assistent (dit jaar Lotte Willemsen) en een hulpteam van studenten GLTC, die tijdens de workshop zorgen dat alles soepel verloopt en iedereen met de juiste spullen op de juiste plaats belandt.

Elke keer wordt een andere auteur of thema aan de orde gesteld. Zo zijn de Hellenistische dichters Callimachus, Apollonius Rhodius en Theocritus al aan de beurt geweest, maar ook een reeks minder bekende dichters in de workshop over dichters ‘beyond the canon’ in 2004. Andere workshops gingen over bepaalde thema’s, zoals de relatie tussen wetenschap en dichtkunst of goden en religie.

De workshop van dit jaar ging over Hellenistic Poetry in Context. In een veertiental papers, die van tevoren verspreid en door de deelnemers gelezen waren, is op allerlei manieren gekeken naar de functie die de poëzie vervulde in de context van de wereld waarin zij geschreven werd. Zo bestudeerden sommige deelnemers de manier waarop de Ptolemaeïsche koninginnen door de dichters werden weergegeven of hielden zich bezig met de ideologie van het Ptolemaeïsche koningshuis in het algemeen, soms gekoppeld aan een speciaal object zoals de speer. Anderen gingen dieper in op het Grieks/Egyptische Alexandrië als een multiculturele samenleving, waarin ook Joodse auteurs aan het literaire discours deelnamen. Ook inscripties met literaire teksten en hun fysieke verschijningsvorm in de Hellenistische wereld kregen veel aandacht. Hier was duidelijk sprake van eerste verkenningen van een terrein dat nog vele mogelijkheden tot nieuw onderzoek biedt.

HellGron2010
Jacky Murray bedankt Annette Harder na afloop van de workshop.

De workshop verliep in een prima sfeer. Er was een gevarieerd internationaal publiek. Naast een aantal senior geleerden uit diverse landen, die vaste bezoekers van de workshops en inmiddels oude bekenden zijn, was er ook een groot aantal jongere onderzoekers. Het was geweldig te merken hoe deze jongeren probeerden elkaar door middel van constructieve kritiek en suggesties verder te helpen. Sommigen deden dit door als referent op te treden bij een paper, anderen door nuttige bijdragen aan dediscussie. Na een zeer geslaagd slotdiner in De Gulzige Kater (een goede keus van Lotte!) ging iedereen tevreden en geïnspireerd naar huis met het vaste voornemen om over twee jaar weer terug te komen.

Laatst gewijzigd:16 september 2016 11:51