Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

STERK helpt kinderen tegen angst en depressie

03 augustus 2010

Kinderen met een ouder die aan depressie of een angststoornis lijdt, lopen meer kans om zelf ook dergelijke klachten te krijgen. Erfelijkeheid en de omstandigheden thuis of op school spelen daarbij een rol. Niet alle kinderen zijn er even gevoeliger voor, maar ook hier geldt: voorkomen is beter dan genezen.

In samenwerking met het UMCG en Accare kinder- en jeugspyschiatrie onderzoekt de vakgroep Klinische Psychologie van de Rijksuniversiteit Groningen hoe angst en somberheidsklachten bij kinderen en jongeren met een training voorkomen kunnen worden.

Dat onderzoek draagt de naam STERK: Screening and Training, Enhancing Resilience in Kids. Met andere woorden: hoe en waaraan kun je kinderen herkennen die extra gevoelig zijn voor angst en depressie, en welke training kun je ze aanbieden om hun veerkracht te vergroten.

De STERK-training richt zich op factoren waarvan bekend is dat ze beschermend werken. Dat zijn bijvoorbeeld: 'actief leuke dingen doen', 'ervoor zorgen dat je vrienden hebt die je kunnen steunen' en 'bezig zijn met positieve situaties en gevoelens'. Allemaal zaken die kinderen helpen energiek en gezond te blijven.

STERK-training bestaat uit verschillende onderdelen, zoals: Samen (gericht op de sociale contacten van het kind), Trots zijn op jezelf, Emoties leren herkennen, Rotproblemen oplossen en Kijk wat ik doe! (je concentreren op leuke, energiegevende activiteiten).

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:14

Meer nieuws