‘Oranje ‘rijp’ voor nieuw Europees goud’

19 augustus 2010

Met een relatief onervaren selectie is Nederland dit jaar bijna wereldkampioen voetbal geworden. Econometristen van de Rijksuniversiteit Groningen hebben berekend dat, nu de huidige (Oranje)selectie de komende jaren vrijwel in tact blijft , het ervaringsnviveau van de generatie Cruijff-Krol bereikt kan worden. Een veelbelovend perspectief - een nieuwe titel, na die van 1988, lonkt, aldus de onderzoekers.

De econometristen van de Faculteit Economie en Bedrijfskunde van de RUG hebben van alle Oranjespelers vanaf 1974 het ervaringsniveau bij aanvang van de toernooien bepaald. Dat is gedaan op basis van speelminuten in Europese en interlandwedstrijden, waarbij statistische correcties zijn uitgevoerd op het feit dat aanvallers gemiddeld meer geblesseerd zijn dan bijvoorbeeld keepers. Het niveau van de competitie en de toernooironde bepalen de ervarenheid; hoe prestigieuzer het toernooi en hoe verder in het toernooi, hoe hoger de ervaringsscore. Voor iedere Europees en Wereldkampioenschap is vervolgens het ervaringsniveau van de selectie uitgerekend.

De huidige generatie heeft, met het bereiken van de WK-finale, de stijgende lijn te pakken en een aantal spelers scoort hoog in de Europese bekertoernooien. Ondanks het verlies van de ervaring van Van Bronckhorst, kan de stijgende trend zich de komende jaren doorzetten en zijn mooie resultaten verwachten, aldus de onderzoekers. Tenzij door te veel Europese successen bij te veel spelers het vuur te vroeg gedoofd is, zoals in 1990 en in 2002.

Zie hier het volledige bericht, met grafiek en tabellen.

Prof.dr. Gerard Sierksma, hoogleraar Sporteconometrie,

tel: 050 - 363 3805, 06 – 100 20 296