Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

‘Oranje ‘rijp’ voor nieuw Europees goud’

19 augustus 2010

Met een relatief onervaren selectie is Nederland dit jaar bijna wereldkampioen voetbal geworden. Econometristen van de Rijksuniversiteit Groningen hebben berekend dat, nu de huidige (Oranje)selectie de komende jaren vrijwel in tact blijft , het ervaringsnviveau van de generatie Cruijff-Krol bereikt kan worden. Een veelbelovend perspectief - een nieuwe titel, na die van 1988, lonkt, aldus de onderzoekers.  

De econometristen van de Faculteit Economie en Bedrijfskunde van de RUG hebben van alle Oranjespelers vanaf 1974 het ervaringsniveau bij aanvang van de toernooien bepaald. Dat is gedaan op basis van speelminuten in Europese en interlandwedstrijden, waarbij statistische correcties zijn uitgevoerd op het feit dat aanvallers gemiddeld meer geblesseerd zijn dan bijvoorbeeld keepers. Het niveau van de competitie en de toernooironde bepalen de ervarenheid; hoe prestigieuzer het toernooi en hoe verder in het toernooi, hoe hoger de ervaringsscore. Voor iedere Europees en Wereldkampioenschap is vervolgens het ervaringsniveau van de selectie uitgerekend.

De huidige generatie heeft, met het bereiken van de WK-finale, de stijgende lijn te pakken en een aantal spelers scoort hoog in de Europese bekertoernooien. Ondanks het verlies van de ervaring van Van Bronckhorst, kan de stijgende trend zich de komende jaren doorzetten en zijn mooie resultaten verwachten, aldus de onderzoekers. Tenzij door te veel Europese successen bij te veel spelers het vuur te vroeg gedoofd is, zoals in 1990 en in 2002.

 

Zie hier het volledige bericht, met grafiek en tabellen.

Contact

Prof.dr. Gerard Sierksma, hoogleraar Sporteconometrie,

tel: 050 - 363 3805, 06 – 100 20 296

Drs. Bertus Talsma, PhD-student, tel: 06 – 291 92 613, b.g.talsma@rug.nl  

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:13

Meer nieuws

 • 08 juni 2018

  Waardedaling woningen in aardbevingsgebied tot 2015 gemiddeld 9,3%

  Woningen in het Groningse aardbevingsgebied zijn tot 2015 gemiddeld 9,3% in waarde gedaald. Dat concluderen promovendus Nicolás Durán en hoogleraar Ruimtelijke Econometrie Paul Elhorst van de Rijksuniversiteit Groningen. Zij analyseerden data van de...

 • 06 juni 2018

  RUG op plek 120 in QS ranking

  De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) staat dit jaar op plaats 120 in de QS World Top University Rankings 2019. Afgelopen twee jaar stond de RUG opplaats 113 in deze lijst van bijna 1.000 universiteiten wereldwijd. Op nationale schaal is Groningen dit...

 • 01 juni 2018

  Negen onderzoekers aan de RUG ontvangen een Vidi-beurs

  NWO heeft aan 86 ervaren onderzoekers ieder een Vidi-financiering van 800.000 euro toegekend. Maar liefst negen hiervan doen hun onderzoek aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG); aan vier verschillende faculteiten. Met de beurs kunnen de vier vrouwelijke...