Gen ontdekt dat stapeling Parkinson- en Alzheimer-eiwitten regelt

26 augustus 2010

Moleculair bioloog dr. Ellen Nollen van het Universitair Medisch Centrum Groningen/Rijksuniversiteit Groningen heeft ontdekt dat het gen MOAG-4 (modifier of aggregation-4) de stapeling van ziekte-eiwitten tijdens het verouderingsproces van cellen regelt. Deze stapeling is een belangrijk kenmerk van neurodegeneratieve ziekten als Huntington, Parkinson en Alzheimer. Het gen was hier nog niet eerder mee in verband gebracht. Het onderzoek is gepubliceerd in het vooraanstaande magazine Cell.

Over de cellulaire processen die de stapeling tijdens de veroudering veroorzaken of in gang zetten is nog weinig bekend. Uit het onderzoek van het team van Nollen blijkt dat MOAG-4 de vorming van deze stapeling bevordert. Ook blijkt dat de stapeling wordt onderdrukt als het betreffende gen niet actief is.

Nollen ontdekte het gen MOAG-4 in een studie naar erfelijke factoren die de stapeling beïnvloeden in de worm C. elegans, die als diermodel voor deze ziekten fungeert.

Het onderzoek laat zien dat MOAG-4 bij de ophoping van ziekte-eiwitten werkt langs nog niet eerder onderzochte paden. Het gen werkt onafhankelijk van de reeds bekende en meer klassieke processen die eiwitten verwijderen of die hun klontering voorkomen. Nader onderzoek zal moeten uitwijzen hoe het werkingsmechanisme van het gen precies in elkaar zit.

Zie ook: http://www.alzforum.org/new/detail.asp?id=2539

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:14