Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Gen ontdekt dat stapeling Parkinson- en Alzheimer-eiwitten regelt

26 augustus 2010

Moleculair bioloog dr. Ellen Nollen van het Universitair Medisch Centrum Groningen/Rijksuniversiteit Groningen heeft ontdekt dat het gen MOAG-4 (modifier of aggregation-4) de stapeling van ziekte-eiwitten tijdens het verouderingsproces van cellen regelt. Deze stapeling is een belangrijk kenmerk van neurodegeneratieve ziekten als Huntington, Parkinson en Alzheimer. Het gen was hier nog niet eerder mee in verband gebracht. Het onderzoek is gepubliceerd in het vooraanstaande magazine Cell.

Over de cellulaire processen die de stapeling tijdens de veroudering veroorzaken of in gang zetten is nog weinig bekend. Uit het onderzoek van het team van Nollen blijkt dat MOAG-4 de vorming van deze stapeling bevordert. Ook blijkt dat de stapeling wordt onderdrukt als het betreffende gen niet actief is.

Nollen ontdekte het gen MOAG-4 in een studie naar erfelijke factoren die de stapeling beïnvloeden in de worm C. elegans, die als diermodel voor deze ziekten fungeert.

Het onderzoek laat zien dat MOAG-4 bij de ophoping van ziekte-eiwitten werkt langs nog niet eerder onderzochte paden. Het gen werkt onafhankelijk van de reeds bekende en meer klassieke processen die eiwitten verwijderen of die hun klontering voorkomen. Nader onderzoek zal moeten uitwijzen hoe het werkingsmechanisme van het gen precies in elkaar zit.

 

Zie ook: http://www.alzforum.org/new/detail.asp?id=2539

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:14
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 16 augustus 2018

  Rijksuniversiteit Groningen op plaats 66 in belangrijke Shanghai-ranking

  De Rijksuniversiteit Groningen is zeven plaatsen gedaald in de 2018 Academic Ranking of World Universities (ARWU, ook wel ‘Shanghai-ranking’). De RUG staat nu op 66 en is daarmee de op een na hoogste geklasseerde Nederlandse universiteit, na de Universiteit...

 • 16 augustus 2018

  Colleges volgen onder de (Noorder)zon

  Op donderdag 23 augustus barst het 10-daagse Noorderzon Performing Arts Festival weer los in het mooie Noorderplantsoen. Jong en oud komen dankzij de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) een stuk slimmer thuis van het goed bezochte en internationale Noorderzon...

 • 14 augustus 2018

  Hartfalen stimuleert tumorgroei

  Een hart dat als gevolg van een hartinfarct versleten is en minder goed bloed rondpompt, scheidt stoffen af die tumorgroei stimuleren. Dat blijkt uit onderzoek met muismodellen, ondersteund met gegevens uit bevolkingsonderzoek PREVEND, uitgevoerd door...