Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Allochtone topstudenten ontvangen promotiebeurzen

03 augustus 2010

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft aan 21 jonge, talentvolle allochtone afgestudeerden een subsidie uit het programma Mozaïek toegekend, waaronder een aan de Groningse medische student Edris Alkozai. De jonge wetenschappers kunnen met deze subsidie vier jaar lang een promotieonderzoek uitvoeren. Op 4 oktober worden de oorkondes feestelijk uitgereikt.

Elke kandidaat ontvangt 200.000 euro voor een promotieonderzoek aan een universiteit. Het totaalbudget komt daarmee voor 2010 op ruim vier miljoen euro. Dat bedrag wordt gezamenlijk gefinancierd door NWO en het ministerie van OCW.

Edris Alkozai (Afganistan, 1984) gaat bij de afdeling Hepatobiliaire Chirurgie & Levertransplantatie van het UMCG onderzoek verrichten naar de rol van bloedplaatjes in de groei en uitzaaiing van levercelkanker. Bloedplaatjes spelen een centrale rol bij leverregeneratie. Daarnaast zijn er aanwijzingen dat ze de groei van bepaalde soorten kanker stimuleren. Onduidelijk is of bloedplaatjes ook een rol spelen in de progressie van levercelkanker. In dit project zal de rol van bloedplaatjes bij groei en uitzaaiing van levercelkanker worden onderzocht.

Meer variatie

Met Mozaïek wil NWO meer afgestudeerden uit minderheidsgroepen laten instromen in de wetenschap. NWO hoopt dat de succesvolle kandidaten ook op de lange termijn actief zullen blijven in de Nederlandse wetenschap en dat ze daar een voorbeeldfunctie zullen vervullen.


De winnaars van een Mozaïeksubsidie zijn ambitieuze jonge wetenschappers. Veel van hen hebben al eerder prijzen gewonnen of hebben tijdens hun studie meegeschreven aan wetenschappelijke publicaties. Sommigen combineerden ook meerdere studies.

Zoals ieder jaar zijn de winnaars afkomstig uit alle hoeken van de wereld: van Suriname tot Marokko, van Afghanistan tot China. De Erasmus Universiteit Rotterdam heeft dit jaar de meeste laureaten: vijf van hun studenten hebben een beurs gewonnen.

150 studenten en afgestudeerden reageerden op een oproep voor onderzoeksideeën. De  beste kandidaten mochten bij NWO workshops volgen en hun onderzoeksideeën verder uitwerken en presenteren voor een vakkundige beoordelingscommissie. 21 van de 42 uitgewerkte aanvragen worden gehonoreerd met een subsidie.

Feestelijke uitreiking

Op 4 oktober zullen de 21 laureaten tijdens een feestelijke uitreiking een oorkonde ontvangen van de voorzitter van NWO, prof.dr. Jos Engelen.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:13

Meer nieuws

 • 15 juni 2018

  Verslavingszorginstellingen moeten patiënten screenen op ADHD

  Verslavingszorginstellingen moeten patiënten screenen op ADHD Instellingen die verslavingszorg aanbieden, doen er verstandig aan om patiënten direct bij intake te screenen op ADHD. Dat vindt promovendus en psychiater in opleiding Katelijne van Emmerik-van...

 • 08 juni 2018

  Waardedaling woningen in aardbevingsgebied tot 2015 gemiddeld 9,3%

  Woningen in het Groningse aardbevingsgebied zijn tot 2015 gemiddeld 9,3% in waarde gedaald. Dat concluderen promovendus Nicolás Durán en hoogleraar Ruimtelijke Econometrie Paul Elhorst van de Rijksuniversiteit Groningen. Zij analyseerden data van de...

 • 07 juni 2018

  Hoge sterfte onder leverpatiëntjes toont belang van levende donatie

  Twintig procent van de patiëntjes jonger dan zes maanden met de zeldzame leverziekte galgangatresie en ernstige leverbeschadiging die tussen 2001 en 2014 op de wachtlijst voor een levertransplantatie stonden, overleed voor een geschikte donorlever beschikbaar...