Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

GGD roept Groningse studenten op voor inenting tegen bof

03 augustus 2010

In de studentensteden Groningen, Enschede, Nijmegen, Maastricht, Delft, Leiden en Utrecht komt de bof voor. De GGD in die steden heeft besloten studenten op te roepen om zich tegen de bof te laten vaccineren. Vooralsnog is niet gekozen voor een landelijke vaccinatiecampagne omdat de verspreiding van het virus lokaal of regionaal is. Studenten die voor inenting in aanmerking komen, kunnen hiervoor een afspraak maken met de GGD.

Sinds 1987 is de bof in het Rijksvaccinatieprogramma opgenomen. Een volledige vaccinatie bestaat uit twee prikken. Bij eenmalige vaccinatie is de bescherming tegen bof niet afdoende. Mensen die de ziekte hebben doorgemaakt, zijn daarna immuun voor de ziekte.

Iedereen die niet of onvolledig gevaccineerd is of de ziekte niet heeft doorgemaakt, loopt risico om besmet te raken.

Wat is Bof?

Bof is een zeer besmettelijke infectieziekte die wordt veroorzaakt door het bofvirus. Dit virus brengt onder andere een ontsteking van de speekselklier bij het oor teweeg. Als complicatie kunnen zaadbalontsteking, hersenvliesontsteking en gehoorverlies optreden.

Besmetting

Het bofvirus wordt overgedragen door hoesten en niezen. Bof is het meest besmettelijk vanaf één of twee dagen voor het optreden van de speekselklierzwelling tot vijf dagen daarna. Op plaatsen waar grote groepen samenkomen, is er de kans op infectie hoger.

Hoe kun je het voorkomen?

Zorg voor een goede hoest- en nieshygiëne (hoesten en niezen met een papieren zakdoek voor mond en neus). Zorg dat je volledig gevaccineerd bent. Een volledige vaccinatie bestaat uit twee prikken met het BMR-vaccin (Bof, Mazelen en Rode Hond) met een tussentijd van tenminste één maand. Heb je in het verleden één vaccinatie gehad dan heb je nu nog één BMR-vaccinatie nodig.

Voor vagen over de bof kunt u contact opnemen met de afdeling infectieziektebestrijding van de GGD Groningen, telefoon: 050-367 4000 of kijken op de website www.ggd.groningen.nl

Laatst gewijzigd:11 januari 2018 10:58
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 21 juni 2018

  Grenzeloos lallen met Martijn Wieling op Lowlands Science

  Het is bekend dat alcoholgebruik spraak negatief beïnvloedt, maar hoe zit dat bij het spreken van een vreemde taal? Onderzoek suggereert dat het effect hier juist positief lijkt te zijn. Onduidelijk is echter wat er in de mond gebeurt. Dr. Martijn Wieling...

 • 08 juni 2018

  Waardedaling woningen in aardbevingsgebied tot 2015 gemiddeld 9,3%

  Woningen in het Groningse aardbevingsgebied zijn tot 2015 gemiddeld 9,3% in waarde gedaald. Dat concluderen promovendus Nicolás Durán en hoogleraar Ruimtelijke Econometrie Paul Elhorst van de Rijksuniversiteit Groningen. Zij analyseerden data van de...

 • 06 juni 2018

  RUG op plek 120 in QS ranking

  De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) staat dit jaar op plaats 120 in de QS World Top University Rankings 2019. Afgelopen twee jaar stond de RUG opplaats 113 in deze lijst van bijna 1.000 universiteiten wereldwijd. Op nationale schaal is Groningen dit...