Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

ERC Starting Grant voor Mark de Vries

25 augustus 2010

Dr. Mark de Vries, universitair docent Algemene Taalwetenschap, heeft een ERC Starting Grant toegewezen gekregen voor zijn onderzoeksproject "Incomplete Parenthesis". Het onderzoek richt zich op ellipsisverschijnselen in parentheses.  

Mark de Vries
Mark de Vries

Ellipsis en parentheses

Ellipsis is het weglaten van woorden, terwijl die wel begrepen worden. Bijvoorbeeld: Joop ging naar de winkel en Mieke ook. Hier wordt bedoeld: ... Mieke ging ook naar de winkel. Dit verschijnsel maakt taal efficiënt in gebruik, maar ook ingewikkeld; het doet vermoeden dat er een verborgen grammaticale structuur bestaat.

Ook parentheses zijn vaak incompleet. Dit zijn tussenzinnen en ander materiaal dat niet tot de kern van de zin behoort.

Het onderzoek

Het onderzoek probeert inzicht te krijgen in de condities waaronder zinsmateriaal impliciet kan blijven en de onderliggende mechanismes die ellipsis mogelijk maken. Ook wil De Vries weten of talen zich verschillend gedragen in dit opzicht en of zulke verschillen kunnen worden gerelateerd aan andere taalspecifieke eigenschappen. 

Voor dit onderzoek gaat men uit van een generatief syntactisch kader, waarbij rekening wordt gehouden met informatiestructuur en prosodische verschijnselen.

Online database

Het onderzoeksproject zal gegevens uit ongeveer tien verschillende talen vergelijken. Deze zullen ondergebracht worden in een gespecialiseerde database, die online beschikbaar komt.

ERC Starting Grant

De ERC Starting Grant is een persoonsgebonden Europese subsidie die onderzoekers ondersteunt bij het oprichten van een onderzoeksteam of een onderzoeksprogramma. De Vries heeft voor zijn onderzoeksproject een budget toegewezen gekregen van 1.5 miljoen euro. Aan het project van maximaal 5 jaar zullen ondere anderen twee promovendi en twee postdocs gaan werken.

Meer informatie

Dr. Mark de Vries

Laatst gewijzigd:04 juli 2014 21:21

Meer nieuws