Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

RUG lauwert excellente studenten en alumnus Brandt Corstius

05 juli 2010
De prijswinnaars (1 student ontbreekt)
De prijswinnaars (1 student ontbreekt)

Aan de Rijksuniversiteit Groningen hebben negen excellente studenten een GUF-100 prijs gekregen. Een van hen, Pieter Huizing, kreeg daarnaast de University of Groningen Excellence Award. De prijzen zijn uitgereikt bij de officiële afsluiting van het academisch jaar, vrijdag jongstleden. Daarbij kreeg Jelle Brandt Corstius de onderscheiding Alumnus van het Jaar.

Winnaars

De negen winnaars van de GUF-100 prijzen zijn Pieter Huizing (Faculteit Rechtsgeleerdheid), Erik Meinema (Faculteit Godgeleerdheid en Godsdienstwetenschap), Clazina Wansbeek (Faculteit Wijsbegeerte), Teelkien van Veen (UMCG/Medische Wetenschappen), Abel Knotnerus (Faculteit der Letteren), Anne Lexmond (Faculty of Science and Engineering), Ellen van Holstein (Faculteit Ruimtelijke Wetenschappen), Erik Berndt (Faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen) en Ward Romeijnders (Faculteit Economie en Bedrijfskunde). Zij hebben allen een prijs van 2500 euro ontvangen uit handen van de voorzitter van het GUF, prof. dr. P.C. van der Kruit.

Excellence Award voor Pieter Huizing

Pieter Huizing was daarnaast ook de winnaar van de University of Groningen Student Excellence Award: een studiebeurs van 2500 euro voor onderzoek of een verblijf aan een buitenlandse universiteit. Huizing studeert Internationaal en Europees Recht en Internationale Betrekkingen en Internationale Organisatie. Hij volgde daarnaast een ‘summerschool’ over conflictpreventie aan de London School of Economics en verbleef vier maanden aan de Nederlandse ambassade in Tripoli. Momenteel doet hij een project bij een juridisch kantoor in Amsterdam en Hong Kong. Huizing deed daarnaast vakken in Parijs en New York en volgde het honours programma aan de Faculteit Rechtsgeleerdheid. Naast zijn studie was hij betrokken bij de studentenvereniging Unitas en voorzitter van the European International Model United Nations (een wereldwijde studentenconferentie).

GUF-100 prijzen en Excellence Award

De GUF-100 prijzen voor excellerende studenten werden in 1993 voor het eerst uitgereikt ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van het GUF. Tot vorig jaar werden de prijzen bij ieder lustrum uitgereikt, maar het GUF en het College van Bestuur hebben besloten om vanaf 2010 de prijzen jaarlijks uit te reiken. De University of Groningen Excellence Award is in 2009 voor het eerst uitgereikt, ter ere van de oprichting van het University of Groningen Honours College. De winnaar wordt gekozen uit de winnaars van de GUF-100 prijzen.

Alumnus van het Jaar: Jelle Brandt Corstius

Daarnaast ontving Jelle Brandt Corstius bij de ceremonie de titel Alumnus van het Jaar 2010 van de RUG. De journalist, correspondent en programmamaker kreeg  uit handen van Rector Magnificus en juryvoorzitter Frans Zwarts een kunstwerk als blijk van waardering voor uitzonderlijke maatschappelijke prestaties.  

Opgeleid en afgestudeerd in 2004 aan de RUG als historicus en journalist, betoont Jelle Brandt Corstius zich in zijn werk een reizend geschiedkundige die op alomvattende wijze inzicht geeft in hedendaagse ontwikkelingen in het land dat hij bezoekt. Hij doet dat op een kenmerkende manier – onbevangen, met oog voor detail, persoonlijk en met groot respect voor zijn onderwerp - die volgens de jury alle lof verdient. Deze wijze van journalistiek bedrijven koppelt hij aan zijn kennis van de Russische taal, cultuur en geschiedenis.  

Sinds 2009 eert de RUG jaarlijks een alumnus of alumna die een bijzondere bijdrage heeft geleverd aan de maatschappij, de wetenschap of de cultuur. De eerste ‘Alumnus van het Jaar’ was journalist en auteur Jeroen Smit. Hij kreeg in 2009 de prijs – uitgereikt tijdens de viering van het 395-jarig bestaan van de universiteit - voor zijn bijdrage aan het transparant maken van ontwikkelingen in de financiële wereld.  

Voor meer informatie

Pieter Huizing
Pieter Huizing
Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:13

Meer nieuws

 • 19 oktober 2018

  Engagement of the UG in the international fulfillment of the Global Goals

  The university has made a commitment to study and research these global goals as part of its ‘sustainable society’ focal point, alongside its two other research focal points, healthy ageing and energy transition. The University encourages such research...

 • 19 oktober 2018

  € 4 miljoen EU-subsidie voor onderzoek naar erfelijke stofwisselingsziekten

  Een onderzoeksnetwerk, geleid door Barbara Bakker en Terry Derks van de afdeling kindergeneeskunde van het UMCG, heeft een EU-subsidie gekregen van € 4 miljoen. Hiermee kunnen zij vijftien jonge onderzoekers aantrekken, die onderzoek gaan doen naar...

 • 18 oktober 2018

  Nieuw tijdschrift: Virtus

  Virtus is een onafhankelijk, multidisciplinair en meertalig peer-reviewed tijdschrift met artikelen over alle aspecten van de geschiedenis van de adel. Het is zojuist toegevoegd aan de tijdschriftenlijst van University of Groningen Press.