Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Horizon grant for Cleo van Diemen

09 juli 2010

Cleo van Diemen, postdoc, has been awarded an NWO Horizon grant of €100,000 for her project:
Identifying biomarkers for immune-related diseases using genome-wide ribosomal-associated RNA expression profiles.

The diagnosis of diseases can be difficult because symptoms may be non-specific and because many environmental and genetic factors can influence the disease. It would be useful to have an easily assessable marker, such as a protein in blood, for each disease (so-called biomarkers) to help diagnose and monitor patients. Every protein is generated through the process of translation of an mRNA molecule by ribosomes, with the number of mRNA molecules and how much mRNA is translated into protein being tightly regulated. We think that differences in the number of mRNA molecules bound to ribosomes may well reflect the amount of protein produced and thus may reflect a patient’s disease status. In this project to be funded by a Horizon grant, we aim to find new biomarkers for patients with two types of inflammatory bowel disease (Crohn’s disease and ulcerative colitis) as a proof-of-principle by assessing their levels of ribosome-associated mRNA.

Starting date: Sept. 2010

 

See also Cleo van Diemen

Laatst gewijzigd:04 juli 2014 21:20

Meer nieuws

 • 20 september 2018

  Koninklijke onderscheiding voor professor dr. Cisca Wijmenga

  Cisca Wijmenga, hoogleraar humane genetica aan de Faculteit Medische Wetenschappen/UMCG, kreeg woensdag 19 september uit handen van locoburgemeester Ton Schroor van de gemeente Groningen een koninklijke onderscheiding. Wijmenga is benoemd tot Ridder...

 • 10 september 2018

  ZonMW-subsidie voor studie naar niertransplantatie

  Onderzoekers van de sectie Nefrologie & Transplantatie van het UMCG hebben een subsidie van maar liefst 1,2 miljoen euro gekregen van Zon MW. De subsidie is voor een groot multicenter onderzoek bij patiënten ouder dan 65 jaar die een niertransplantatie...

 • 07 september 2018

  UMCG onderzoekt effect behandeling met virtual reality voor fantoompijn

  Het UMCG doet mee aan een groot internationaal onderzoek naar een nieuwe behandeling van fantoompijn. Bij deze behandeling krijgen patiënten trainingen met behulp van virtual reality en augmented reality.