Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Horizon grant for Cleo van Diemen

09 juli 2010

Cleo van Diemen, postdoc, has been awarded an NWO Horizon grant of €100,000 for her project:
Identifying biomarkers for immune-related diseases using genome-wide ribosomal-associated RNA expression profiles.

The diagnosis of diseases can be difficult because symptoms may be non-specific and because many environmental and genetic factors can influence the disease. It would be useful to have an easily assessable marker, such as a protein in blood, for each disease (so-called biomarkers) to help diagnose and monitor patients. Every protein is generated through the process of translation of an mRNA molecule by ribosomes, with the number of mRNA molecules and how much mRNA is translated into protein being tightly regulated. We think that differences in the number of mRNA molecules bound to ribosomes may well reflect the amount of protein produced and thus may reflect a patient’s disease status. In this project to be funded by a Horizon grant, we aim to find new biomarkers for patients with two types of inflammatory bowel disease (Crohn’s disease and ulcerative colitis) as a proof-of-principle by assessing their levels of ribosome-associated mRNA.

Starting date: Sept. 2010

 

See also Cleo van Diemen

Laatst gewijzigd:04 juli 2014 21:20

Meer nieuws

 • 06 juli 2018

  Wierenga-Rengerink dissertatieprijs voor Alain Dekker

  De Wierenga-Rengerinkprijs voor de RUG-promovendus met de beste dissertatie in 2017, is toegekend aan dr. Alain Dekker voor zijn proefschrift ‘Down & Alzheimer: Behavioural biomarkers of a forced marriage’.

 • 05 juli 2018

  Derde onderzoeksronde Lifelines in 2019 van start

  Lifelines, de data- en biobank waarin informatie over de gezondheid van drie generaties inwoners in de noordelijke provincies gedurende dertig jaar wordt verzameld, start in 2019 met de derde onderzoeksronde onder alle Lifelines-deelnemers. Dit wordt...

 • 29 juni 2018

  Operatierisico bij ouderen met kanker beter in te schatten met nieuwe scorelijst

  Een speciaal ontwikkelde scorelijst om de toestand van de oudere patiënt met kanker te beoordelen, zorgt er voor dat artsen de risico’s van een operatie beter in kunnen schatten. Hierdoor zijn patiënten die fit genoeg zijn voor een operatie én patiënten...