Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Horizon grant for Cleo van Diemen

09 juli 2010

Cleo van Diemen, postdoc, has been awarded an NWO Horizon grant of €100,000 for her project:
Identifying biomarkers for immune-related diseases using genome-wide ribosomal-associated RNA expression profiles.

The diagnosis of diseases can be difficult because symptoms may be non-specific and because many environmental and genetic factors can influence the disease. It would be useful to have an easily assessable marker, such as a protein in blood, for each disease (so-called biomarkers) to help diagnose and monitor patients. Every protein is generated through the process of translation of an mRNA molecule by ribosomes, with the number of mRNA molecules and how much mRNA is translated into protein being tightly regulated. We think that differences in the number of mRNA molecules bound to ribosomes may well reflect the amount of protein produced and thus may reflect a patient’s disease status. In this project to be funded by a Horizon grant, we aim to find new biomarkers for patients with two types of inflammatory bowel disease (Crohn’s disease and ulcerative colitis) as a proof-of-principle by assessing their levels of ribosome-associated mRNA.

Starting date: Sept. 2010

 

See also Cleo van Diemen

Laatst gewijzigd:04 juli 2014 21:20

Meer nieuws

 • 03 april 2018

  DNA-veranderingen verstoren team play in de cel

  DNA-veranderingen die ziekten veroorzaken zorgen niet altijd tot een verandering in de eiwitten zelf, maar kunnen soms leiden tot een verandering in de samenwerking tussen de eiwitten. Dat blijkt uit onderzoek van genetici van het Universitair Medisch...

 • 27 maart 2018

  Slechtere gezondheid kind na medisch ingrijpen bij bevalling

  Kinderen die zijn geboren na medisch ingrijpen, bijvoorbeeld met weeënopwekkers, een vacuümpomp of een keizersnede, hebben vaker gezondheidsproblemen. Dat blijkt uit de analyse van gegevens van bijna 500.000 Australische kinderen van gezonde moeders...

 • 09 maart 2018

  Grote verschillen in mantelzorg geven aan partner of aan ouder

  Mantelzorgers die een partner verzorgen besteden meer uren aan huishoudelijke zorgtaken dan mantelzorgers die een ouder verzorgen. Ook ervaren zij een hogere totale belasting, meer geestelijke en fysieke gezondheidsproblemen en meer problemen met het...