Onderwijs op locatie: excursie Turkije 2010

22 juli 2010
Lotte Willemsen, Onno van Nijf
Lotte Willemsen en professor Onno van Nijf bestuderen een inscriptie

Een van de meest inspirerende onderdelen van de studie Grieks en Latijn aan de RuG is de excursie in het derde jaar, die afwisselend naar de vroegere Griekse of Romeinse wereld gaat. Dit jaar gingen we samen met studentenGLTC van de Uva en de VU naar Turkije. Ook MA studenten mochten zich bij de reis aansluiten! Ik schrijf dit verhaal twee weken na terugkomst, dus alles ligt nog zeer vers in het geheugen. Ik kan bijna niet geloven dat we zoveel prachtige dingen hebben gezien. De achtdaagse reis begon in Istanbul en ging daarna verder langs de westkust, waar we verschillende archeologische sites hebben bezocht: vanuit het geweldige pension Emel (bij Kusadesi) bezochten we Ephese, Priene, Milete en Didyma. Vervolgens gingen we via de Meandervallei (Magnesia en Nysa) naar Aphrodisias en Hierapolis. Vervolgens langs Sardis naar Pergamon en toen (al veel te snel) weer naar huis.

Het is ongelooflijk hoeveel je ziet op de excursie en hoeveel je leert. De resten van oude gebouwen gaan voor je leven dankzij de presentaties van medestudenten, informatie van docenten en de door ons zelf (de studenten van de deelnemende universiteiten) gemaakte reisgids. Je kunt je plotseling een beeld vormen van antieke steden; hoe ze eruit zagen, hoe mensen er woonden en werkten. Je ziet antieke kunst, architectuur, maar ook teksten. Overal op de archeologische sites in Turkije vind je Griekse inscripties; we zijn officiële teksten op gebouwen tegengekomen, ere-inscripties voor voorname leden van de maatschappij, maar ook grafteksten ter nagedachtenis aan overleden familieleden.

Het is duidelijk dat je tijdens de excursie ontzettend veel leert, maar de reis is natuurlijk ook gewoon heel gezellig. Samen met de studenten van de UvA en VU en de docenten van verschillende universiteiten dompel je jezelf een week lang onder in de oudheid. Het is leuk om te zien dat de studenten van de verschillende universiteiten heel goed mengen. Ik heb er heel wat vrienden bij gekregen in die ene week!

Lotte Willemsen

Laatst gewijzigd:16 september 2016 11:51