Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Voetbal WK-deelnemers geanalyseerd door Bewegingswetenschappers UMCG/RUG 

10 juni 2010

Welk land speelde het meest effectieve en succesvolle voetbal op de afgelopen 5 WK’s? Dat was de centrale vraag voor een unieke analyse van Bewegingswetenschappers van het UMCG/RUG. Zij analyseerden bijna 300 wedstrijden van de huidige WK-deelnemers door statistieken te verzamelen van alle handelingen met bal in die wedstrijden. De uitkomsten van hun onderzoek vormen de basis van een documentaire die is gemaakt door 2waytraffic, een dochterbedrijf van Sony Pictures Television International. Deze documentaire wordt vrijdag 4 juni om 20.30 uur op de Nederlandse tv uitgezonden door RTL 7.


In aanloop naar het WK voetbal 2010 hebben Bewegingswetenschappers van het UMCG/RUG in een uniek project bijna 300 wedstrijden geanalyseerd van landen die aanwezig zullen zijn in Zuid-Afrika. Het ging hierbij om alle wedstrijden van deze landen op de vorige 5 WK’s. Daarnaast zijn WK-kwalificatiewedstrijden gebruikt van die landen die niet op deze WK’s actief zijn geweest of er minder dan 6 wedstrijden hebben gespeeld. Van deze wedstrijden gingen zij alle handelingen aan de bal na. Het resultaat van dit onderzoek is een database met daarin alle 260.000 voetbalacties uit deze wedstrijden. Deze handelingen bestaan allen uit verschillende elementen. Van een pass (1 handeling) is bijvoorbeeld achtereenvolgens genoteerd wie er passt; of de pass kort of lang is; of de pass naar voren, achteren, links of rechts is; naar wie er gepasst wordt en of de pass succesvol is. De uiteindelijke database vormt dus een haast onuitputtelijke bron van statistieken. Naast deze wedstrijdanalyses is er ook een gedetailleerd onderzoek uitgevoerd naar de standaardsituaties in de betreffende wedstrijden: strafschoppen, vrije trappen en corners.

Ranglijsten

Op basis van al deze gegevens zijn vervolgens alle WK-deelnemers gerangschikt op 10 afzonderlijke variabelen (bijvoorbeeld: passes, doelpogingen, intercepties). Deze ranglijsten zijn opgemaakt uit de frequentie en kwaliteit van de desbetreffende variabele. Deze ranglijsten geven een aardig beeld van de sterke en zwakke punten in de prestaties van de landen op de afgelopen WK’s. Zo scoren Brazilië en Nederland hoog op aanvallende variabelen, terwijl landen als Paraguay en Frankrijk juist in de verdedigende statistieken hoog eindigen. Tot slot zijn alle ranglijsten samengevoegd om een ‘Final Ranking’ op te stellen; een ranglijst over de algemene voetbalprestatie van de landen op de afgelopen vijf WK’s.

De ranglijsten van de Bewegingswetenschappers van het UMCG/RUG zijn uiteindelijk de rode draad geworden in de uur durende documentaire van 2WayTraffic, onderdeel van de Sony Pictures Entertainment Group. In deze documentaire geven deskundigen als Paul Breitner, Osvaldo Ardiles, Jack Charlton, Christian Karembeu en Gianluigi Buffon commentaar op de ranglijsten die hun specifieke kwaliteiten bevatten. De boeiende statistieken, gecombineerd met legendarische WK-beelden, interviews met voormalig WK-winnaars en een flitsende montage, vormen samen een zeer mooi eindproduct: de documentaire “How to win the FIFA World Cup?” Wie wint het FIFA WK voetbal?. Deze documentaire is op de Nederlandse tv te zien op RTL 7 op vrijdag 4 juni om 20.30 uur.

Het onderzoek


Deze studie is onderdeel van de langlopende onderzoekslijn ‘Sport, leren en presteren’ van Bewegingswetenschappen van het UMCG/RUG. Hierin wordt voor diverse balteamsporten (vooral voetbal) onderzoek gedaan naar fysieke, mentale, technische en tactische parameters. Het onderzoek is uitgevoerd tussen november 2009 en januari 2010. In totaal zijn 3 onderzoekers, 2 coördinatoren en meer dan 50 studenten druk bezig geweest om de ruim 27500 minuten voetbal te analyseren.
 
 
Contactinformatie: Voor meer informatie kunt u contact opnemen met persvoorlichting van het UMCG, bereikbaar op telefoonnummer (050) 361 22 00  

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:13

Meer nieuws