Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Zwangerschapsgerelateerde hartspierziekten mogelijk erfelijke oorzaak 

10 juni 2010

Sommige hartspierziekten die tijdens of kort na een zwangerschap bij vrouwen ontstaan, kunnen een erfelijke oorzaak hebben. Dit blijkt uit onderzoek van klinisch genetici en cardiologen van het UMCG. Zij publiceren hierover deze week in het gezaghebbende tijdschrift Circulation. 
  
Zwangerschapsgerelateerde hartspierziekten zijn weliswaar zeldzaam, maar potentieel levensbedreigend voor moeder en ongeboren kind. In Nederland krijgt een op de 2.000 tot 4.000 vrouwen tijdens de zwangerschap of kort na de bevalling hiermee te maken. Omdat moeheid en een verminderd uithoudingsvermogen belangrijke kenmerken van deze hartspierziekten zijn, worden deze klachten vaak geweten aan de zwangerschap en/of bevalling. Hierdoor wordt deze ziekte vaak niet herkend met mogelijk fatale gevolgen. Tot nu toe werd deze hartspierziekte beschouwd als niet-erfelijk.`

DNA-onderzoek

In de studie is door Karin van Spaendonck-Zwarts, klinisch geneticus in het UMCG, op verschillende manieren naar een mogelijke erfelijkheid van zwangerschapsgerelateerde hartspierziekte gekeken. Ten eerste is gekeken naar naaste familieleden van vrouwen die een zwangerschapsgerelateerde hartspierziekte hadden. Het bleek dat een deel van de familieleden die zich wilden laten onderzoeken, ook een vergelijkbare hartspierziekte hadden waarbij de hartspier verwijd en verslapt is (een zogenaamde gedilateerde cardiomyopathie). Ten tweede is onderzocht hoe vaak vrouwelijke familieleden uit families met een verwijde hartspier, ook een zwangerschapsgerelateerde hartspierziekte hadden. Dit bleek in 6% van de negentig onderzochte families het geval te zijn. Tenslotte is met DNA-onderzoek in een van de families een erfelijke oorzaak aangetoond.

Cardiologische controle

Dit is de eerste studie die de relatie beschrijft tussen zwangerschapsgerelateerde hartspierziekte en erfelijkheid. Hoewel nader multicenter onderzoek nodig is om de resultaten te bevestigen, kunnen de uitkomsten van deze studie belangrijke implicaties hebben. Zo moeten zwangere vrouwen uit families met een erfelijke hartspierziekte waarbij de hartspier verslapt en te wijd is, en die zelf deze ziekte nog niet hebben, tijdens een zwangerschap en na de bevalling cardiologisch gecontroleerd worden. Ook bestaat er een reden voor cardiologisch onderzoek van naaste verwanten van een vrouw met zwangerschapsgerelateerde hartspierziekte.

Deze studie was een initiatief van de afdelingen Genetica en Cardiologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen in samenwerking met het VU Medisch Centrum, Amsterdam en het Erasmus Medisch Centrum te Rotterdam.
 
Contactinformatie: Voor meer informatie kunt u contact opnemen met persvoorlichting van het UMCG, bereikbaar op telefoonnummer (050) 361 22 00.   

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:13

Meer nieuws

 • 09 oktober 2018

  Wat de wereld écht moet weten over leiderschap

  ‘Weet jij hoe vaak organisaties een verkeerde leider selecteren?’, vraagt Janka Stoker. ‘Volgens recent onderzoek van Gallup gebeurt dat in maar liefst 82% van de gevallen! Deze leiders werden vaak gekozen omdat ze toevallig uitblonken in hun vorige,...

 • 02 oktober 2018

  Young Academy Groningen verwelkomt acht nieuwe leden

  De Young Academy Groningen (YAG) heeft acht nieuwe leden benoemd uit verschillende vakgebieden van deRijksuniversiteit Groningen.Dr. Laura Bringmann, dr. Jan Willem Bolderdijk, dr. Nanna Hilton, dr. Tina Kretschmer, dr.Jocelien Olivier, dr. Saskia Peels,...

 • 02 oktober 2018

  Peter van Kampen over de samenwerking met Duitse instellingen

  Op slechts 50 kilometer afstand ten oosten van Groningen bevindt zich de vierde grootste economie ter wereld. Hoewel de fysieke grens met Duitsland weinig meer voorstelt, zijn er mentale drempels waardoor de samenwerking van Nederlandse bedrijven met...