Prof.dr. Pauline Kleingeld benoemd op Endowed Chair in Philosophy

28 juni 2010

Met veel genoegen kondigen wij de benoeming aan van prof.dr. Pauline Kleingeld als hoogleraar. Deze week heeft het College van Bestuur ingestemd met de benoeming van professor Kleingeld op deze tweede plek naast de al eerder benoemde hoogleraar Igor Douven. Het College heeft hiervoor extra financiële middelen ter beschikking gesteld.

Kleingeld is internationaal en nationaal vermaard vanwege haar werk op het gebied van de filosofie van Kant, de hedendaagse Kantiaanse ethiek en het wijsgerig kosmopolitisme en haar geschiedenis.

Pauline Kleingeld is sinds 2004 hoogleraar aan het Instituut voor Wijsbegeerte van de Faculteit der Geesteswetenschappen (Instituut voor Wijsbegeerte) te Leiden. Daarvoor heeft zij ruim twaalf jaar gewerkt aan Washington University te St. Louis.

Sinds 2009 leidt zij een NWO programma getiteld 'Morality beyond illusions: Re-assessing the philosophical implications of empirical studies of moral agency'. Zij wordt bij ons aangesteld als hoogleraar met de leeropdracht 'Ethiek en haar Geschiedenis' bij de vakgroep Ethiek.

Zij publiceerde in toonaangevende tijdschriften, zoals Philosophy and Public Affairs, Philosophical Quarterly, European Journal of Philosophy, Kant-Studien, en Journal of the History of Philosophy. Binnenkort verschijnt van haar Kant and Cosmopolitanism: The Philosophical Ideal of World Citizenship (Cambridge University Press).

Zij richt zich op de volgende onderzoeksgebieden: praktische rationaliteit, Immanuel Kant, ethiek, wijsgerig kosmopolitisme en politieke filosofie, inclusief feministische theorie.

De aanstelling van Kleingeld geschiedt per januari 2011. We zien ernaar uit om met haar samen te werken.
Laatst gewijzigd:04 juli 2014 21:20