Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Laureaat RUG Jan Penprijs voor profielwerkstukken wint ook KNAW Onderwijsprijs

16 juni 2010

Vwo-scholiere Lidewij Bergsma van het Drachtster Lyceum heeft afgelopen dinsdag 15 juni een van de twaalf Onderwijsprijzen gewonnen van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW).

Haar profielwerkstuk, over de genocide in Rwanda in 1994, behoorde tot de drie beste voor het vwo-profiel Economie en Maatschappij. Tijdens een feestelijke bijeenkomst ontving zij de prijs uit handen van KNAW-president prof.dr. Robbert Dijkgraaf. Ook haar begeleider, docent geschiedenis dhr. Buma, werd door de KNAW gelauwerd.

Bij de Rijksuniversiteit Groningen werd verheugd gereageerd op dit nieuws. Op 1 april won Lidewij met haar Rwanda-profielwerkstuk namelijk ook al de Jan Penprijs van de Rijksuniversiteit Groningen, in de Groningse profielwerkstukkenwedstrijd (wetenschapsgebied gamma). Overigens wonnen ook al in 2009 de toenmalige winnaars van de Groningse profielwerkstukprijs voor het wetenschapsgebied alfa vervolgens ook een Onderwijsprijs van de KNAW.

De KNAW deelde voor het tweede achtereenvolgende jaar prijzen uit voor de beste profielwerkstukken. De RUG heeft al veel langer een competitie voor profielwerkstukken. Ieder jaar komen er meer dan honderd inzendingen binnen uit het hele land. De profielwerkstukprijzen van de RUG worden uitgereikt door het alfa-, bèta- en gammasteunpunt. Deze steunpunten bieden wetenschappelijke ondersteuning aan scholieren bij het maken van hun profielwerkstuk. Er is een website met handige tips en onderwerpen ter inspiratie, en scholieren kunnen via de e-mail hulp vragen. De RUG is de enige universiteit in Nederland die profielwerkstukprijzen uitdeelt voor alle profielen.

www.rug.nl/scholieren/profielwerkstukken

Contact:

Coördinator RUG Gammasteunpunt: Karien Ballast, 050-363 3390, k.ballast@rug.nl

Coördinator RUG Scholierenacademie: Esther Marije Klop, 050-363 8184, e.m.klop@rug.nl

Rector RUG Scholierenacademie: prof.dr. Peter Barthel, 050-363 4064, p.d.barthel@rug.nl

Laatst gewijzigd:08 januari 2018 16:42

Meer nieuws

 • 15 november 2018

  Keuzegids 2019: RUG-opleidingen constant in de Nederlandse top

  Tien bacheloropleidingen aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) krijgen dit jaar van de Keuzegids Universiteiten het kwaliteitszegel Topopleiding, waarmee ze tot de top van het Nederlandse wetenschappelijke onderwijs behoren. In de categorie ‘Brede...

 • 12 november 2018

  Symposium 'Gaswinning, aardbevingen en wat nu?' op 15 november a.s.

  Het Groninger Universiteitsfonds (GUF) bestaat dit jaar 125 jaar. Tijdens een speciaal symposium met de titel ‘Gaswinning, aardbevingen en wat nu?’ op donderdag 15 november 2018, wordt daarom de 'Ubbo Emmiuspenning voor bijzondere maatschappelijke verdiensten'...

 • 06 november 2018

  Groningen blijft in trek bij Nederlandse en internationale studenten

  De Rijksuniversiteit Groningen telt per 1 november 2018 31.115 studenten met een ‘actieve eerste inschrijving’ voor een bachelor of masteropleiding. Dit is een stijging van 4,6% ten opzichte van 2017.Het totale aantal studenten dat ingeschreven is aan...