Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Laureaat RUG Jan Penprijs voor profielwerkstukken wint ook KNAW Onderwijsprijs

16 juni 2010

Vwo-scholiere Lidewij Bergsma van het Drachtster Lyceum heeft afgelopen dinsdag 15 juni een van de twaalf Onderwijsprijzen gewonnen van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW).

Haar profielwerkstuk, over de genocide in Rwanda in 1994, behoorde tot de drie beste voor het vwo-profiel Economie en Maatschappij. Tijdens een feestelijke bijeenkomst ontving zij de prijs uit handen van KNAW-president prof.dr. Robbert Dijkgraaf. Ook haar begeleider, docent geschiedenis dhr. Buma, werd door de KNAW gelauwerd.

Bij de Rijksuniversiteit Groningen werd verheugd gereageerd op dit nieuws. Op 1 april won Lidewij met haar Rwanda-profielwerkstuk namelijk ook al de Jan Penprijs van de Rijksuniversiteit Groningen, in de Groningse profielwerkstukkenwedstrijd (wetenschapsgebied gamma). Overigens wonnen ook al in 2009 de toenmalige winnaars van de Groningse profielwerkstukprijs voor het wetenschapsgebied alfa vervolgens ook een Onderwijsprijs van de KNAW.

De KNAW deelde voor het tweede achtereenvolgende jaar prijzen uit voor de beste profielwerkstukken. De RUG heeft al veel langer een competitie voor profielwerkstukken. Ieder jaar komen er meer dan honderd inzendingen binnen uit het hele land. De profielwerkstukprijzen van de RUG worden uitgereikt door het alfa-, bèta- en gammasteunpunt. Deze steunpunten bieden wetenschappelijke ondersteuning aan scholieren bij het maken van hun profielwerkstuk. Er is een website met handige tips en onderwerpen ter inspiratie, en scholieren kunnen via de e-mail hulp vragen. De RUG is de enige universiteit in Nederland die profielwerkstukprijzen uitdeelt voor alle profielen.

www.rug.nl/scholieren/profielwerkstukken

Contact:

Coördinator RUG Gammasteunpunt: Karien Ballast, 050-363 3390, k.ballast@rug.nl

Coördinator RUG Scholierenacademie: Esther Marije Klop, 050-363 8184, e.m.klop@rug.nl

Rector RUG Scholierenacademie: prof.dr. Peter Barthel, 050-363 4064, p.d.barthel@rug.nl

Laatst gewijzigd:08 januari 2018 16:42

Meer nieuws

 • 21 februari 2018

  Provincie en RUG maken werk van duurzame landbouw

  De Provincie Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) slaan de handen ineen om de landbouwsector verder te verduurzamen. Hiertoe wordt een Bijzondere Leerstoel Natuurinclusieve Landbouw opgericht aan de RUG. De Provincie​draagt via haar Programma...

 • 19 februari 2018

  Prinses Beatrix en Prinses Mabel bij uitreiking 4e Prins Friso Ingenieursprijs in Groningen

  Het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI) reikt op 21 maart 2018 voor de vierde keer de Prins Friso Ingenieursprijs uit aan de Ingenieur van het Jaar. Ook dit jaar zijn Prinses Beatrix en Prinses Mabel hierbij aanwezig. ​De Rijksuniversiteit Groningen,...

 • 15 februari 2018

  Populaire wetenschapsblogger deelt spintronicafilm

  Een filmpje over het onderzoek van RUG-natuurkundige Bart van Wees is opgepikt door de populaire wetenschapsblogger Hashem Al-Ghaili. Via zijn Facebook site is de film in een paar dagen tijd meer dan 260.000 keer bekeken en ruim 2.100 keer gedeeld....