Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Carolina Armenteros benoemd tot Rosalind Franklin Fellow

25 juni 2010

Carolina Armenteros has been a Rosalind Franklin Fellow at the Faculty of Arts since September. She is a historian of ideas specializing in political thought, with an emphasis on European Francophone communities circa 1748-1914.

Joseph de Maistre

Dr Armenteros was educated at Stanford University and the University of Cambridge, where she received a Ph.D. in History in 2004. At Cambridge, she served as a British Academy Postdoctoral Research Fellow (2005-8), and as a Research Fellow of Wolfson College (2005-9), where she now also holds a Visiting Fellowship. To date, most of her research has focused on Joseph de Maistre (1753-1821), the counter-revolutionary founder of sociology and French conservatism. She wrote her Ph.D. dissertation on Maistre’s philosophy of history, a project that has led her to write further on epistemology, sociology, gender theory, historical methodology and moral philosophy.  

Two books

Dr Armenteros has co-edited two books. The New enfant du siècle: Joseph de Maistre as a Writer (2010), is the launch issue of St. Andrews Studies in French History. It reflects on the intersections between Maistre’s thought, and his famous writing practices and personas. Historicising the French Revolution (2008) is a collection of essays exploring how the French Revolution was experienced and portrayed as a historical phenomenon during the nineteenth and twentieth centuries.

Dr Armenteros has likewise contributed articles to the Journal of the History of Ideas and History of Political Thought.

Rosalind Franklin Fellowship

The Rosalind Franklin Fellowship is a tenure-track position that can turn into a professorship following five years of research. Candidates are given the opportunity to train Ph.D. students and set up their own line of research. The fellowship, which is reserved for women, aims to increase the number of high-quality female academic staff at the University.

More information: Dr. C. R. Armenteros

Laatst gewijzigd:04 juli 2014 21:20

Meer nieuws

 • 24 september 2018

  Presentatie boek over archeologisch onderzoek De Onlanden

  Zuidelijk van de stad Groningen ligt een geliefd natuurgebied: De Onlanden. Het Groninger Instituut voor Archeologie van de RUG heeft hier afgelopen jaren uitgebreid onderzoek gedaan. De resultaten staan beschreven in het boek ‘Huisplaatsen in De Onlanden...

 • 20 september 2018

  Martijn Wieling gestart als bijzonder hoogleraar Nedersaksische/Groningse taal en cultuur

  Per 1 juli 2018 is Dr. Martijn Wieling benoemd tot bijzonder hoogleraar Nedersaksische / Groningse Taal en Cultuur. Wieling (Emmen, 1981) is universitair hoofddocent bij de opleiding Informatiekunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij gaat gedurende...

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...