Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Onderzoek naar 200 jaar studiefinanciering

17 juni 2010

In 2015 is het 200 jaar geleden dat er in Nederland de eerste Rijksstudietoelagen voor het volgen van Hoger Onderwijs werden uitgereikt. De gelukkigen toen waren een zeventigtal begaafde maar minvermogende studenten. Vaak wezen die theologie wilden studeren, maar later ook studenten in de rechten en medicijnen.

Subsidie

Per 1 september 2010 kan gestart worden met een onderzoek naar 200 jaar studiefinanciering in Nederland. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs) - voorheen Informatie Beheer Groep – stelden geld beschikbaar voor drie AiO-plaatsen.

Onderzoek in Groningen, Leiden en Utrecht

Het is een project waarbij op evenzoveel thema's onderzoek wordt uitgevoerd in Leiden, Utrecht en Groningen. In Leiden richt het onderzoek naar de politieke en bestuurlijke geschiedenis van de studiefinanciering. In Utrecht draait het om de financiële en economische betekenis van de maatregelen.

Effecten op de sociale mobiliteit

Hier in Groningen richt het onderzoek zich op de sociale en emancipatorische invalshoek, de effecten op de sociale mobiliteit. Centraal staat de vraag naar de door de studiefinanciering vergrote openheid van het hoger onderwijs en daarmee naar de veranderende achtergrond van de bursalen gedurende deze periode.

Van belang zijn daarbij onder meer zaken als: 

 • het sociaal profiel van de bursalen (m/v) 
 • herkomst en sociale positie van de ouders 
 • indicaties over de loopbaan van de bursaal 
 • verschillen tussen opleidingen en instellingen van wo/hbo 
 • relatie tot andere stipendia en beurzen, studieleningen 
 • de invloed van stelsel-wijzigingen op de mate van openheid
 • een vergelijking met het buitenland 

In Leiden zal Willem Ottenspeer het project begeleiden, in Utrecht Jan Luiten van Zanden en in Groningen Maarten Duijvendak.

Viering 200 jaar studiefinaciering

De drie proefschriften moeten een bijdrage vormen van de viering van 200 jaar studiefinanciering in 2015.

Voor meer informatie

Maarten Duijvendak

Laatst gewijzigd:04 juli 2014 21:20

Meer nieuws

 • 20 juli 2018

  Cursussen bij het Talencentrum, september-december 2018

  Het Talencentrum van de Rijksuniversiteit Groningen biedt in de cursusperiode september-december 2018 weer veel cursussen aan: Nederlands voor anderstaligen, Nederlands voor Nederlandstaligen, Engels, Moderne Vreemde Talen en Interculturele Communicatie...

 • 17 juli 2018

  Wout van Bekkum, portret van een pionier

  Moeiteloos vindt hij zijn weg in Jeruzalem en in de National Library daar komt hij net zoveel bekenden tegen als in de Universiteitsbibliotheek van Groningen. Wout van Bekkum, hoogleraar Midden-Oostenstudies, is kind aan huis in de bibliotheek op de...

 • 04 juli 2018

  Met fotostrips beter voorbereid naar de dokter

  Fotostrips lijken een goede manier om patiënten voor te bereiden op een gesprek met een dokter. Dat blijkt uit promotieonderzoek van Ruth Koops van ’t Jagt. Vooral ouderen en anderen die moeite hebben met een huisarts te communiceren kunnen er veel...