Kjeld Eikema bijzonder hoogleraar KVI

22 juni 2010
Kjeld Eikema

Kjeld Eikema van het Laser Centrum van de Vrije Universiteit Amsterdam is per 1 mei 2010 benoemd tot bijzonder hoogleraar in de Experimentele Atoomfysica aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij zal zijn werkzaamheden verrichten op het KVI en aansluiten bij de precieze optische frequentiemetingen in het kader van het FOM TRIµP-programma. Het KVI en het Laser Centrum zijn van plan gezamenlijk fundamentele symmetrieën en tijdsafhankelijkheid van natuurconstanten te testen.

Kjeld Eikema is gepromoveerd aan de VU op het testen van QED in helium door nauwkeurige spectroscopie met extreem ultraviolet laserlicht. Na zijn promotie werkte hij vier jaar als postdoc aan het Max Planck Institut für Quantenoptik in Garching (bij München) aan het ontwikkelen van methoden voor laserkoeling van anti-waterstof. In 2003 ontving hij de Fresnel-prijs van de European Physical Society en in 2008 een NWO Vici-beurs. Zijn onderzoek spitst zich toe op toepassingen van frequentiekamsystemen op het gebied van precisietests en bestudering van ultrasnelle verschijnselen in atomen en moleculen. Zijn methode voor het maken van laserstraling met extreem korte golflengte is voor het KVI van belang in verband met het opwekken van zachte Röntgenstraling.

Laatst gewijzigd:04 juli 2014 21:20