Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Twee NWO-groot subsidies voor Groningse onderzoekers

27 mei 2010

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft deze week de toekenningen in het programma 'NWO-groot' bekend gemaakt. Landelijk gaat het om een bedrag van 25,8 miljoen euro voor grootschalige apparatuur, dataverzamelingen en software. Ongeveer 3,6 miljoen daarvan gaat naar twee projecten van onderzoekers van RUG en UMCG.

Met het programma financiert NWO omvangrijke infrastructuur die onderzoek op nationale schaal mogelijk maakt.  De daarvoor benodigde investeringen lopen in de miljoenen en zijn daarom niet of slechts moeilijk te dragen door individuele instellingen.

NWO ontving 23 aanvragen voor het programma NWO-groot. De aanvragen zijn in nationale competitie beoordeeld op hun wetenschappelijke kwaliteit, nationale functie en maatschappelijk belang. In het totaal zullen elf projecten subsidie ontvangen. De toegekende bedragen variëren van 780.000 euro tot meer dan zes miljoen.

De twee gehonoreerde projecten in Groningen zijn:

Multifunctionele lasermicroscoop: moleculen en cellen in de schijnwerpers
Dr. B.N.G. (Ben) Giepmans, RUG/UMCG - afdeling Celbiologie
Het gedrag van cellen in ons lichaam wordt gereguleerd door moleculen. Door die moleculen te merken met fluorescentielabels kan de wijze waarop ze zich gedragen zichtbaar worden gemaakt en in levende cellen en weefsels worden onderzocht. Cruciaal hiervoor is deze multifunctionele fluorescentiemicroscoop, uitgerust met lasers voor UV, zichtbaar licht en infrarood. De gevoeligheid en precisie van deze microscoop stelt ons in staat om het samenspel van moleculen in studies naar kanker, neurodegeneratie, of diabetes te bepalen. De NWO-bijdrage is 1.124.000 euro.

Realisatie van een groothoek radiotelescoop
Dr. T.A. (Tom) Oosterloo/prof.dr. M.A.W. (Marc) Verheijen , ASTRON/RUG - Kapteyn Instituut
De aanvraag beoogt het aanzienlijk vergroten van het beeldveld van de Westerbork Synthese Radio Telescoop door het toepassen van geavanceerde antennetechnologie die ontwikkeld is met het uit Investeringen NWO-groot gefinancierd project APERTIF. Hierdoor worden radicaal nieuwe onderzoeksstrategieën mogelijk gemaakt voor onderzoek naar de evolutie van sterrenstelsels, de structuur van kosmische magneetvelden en voor het bestuderen van pulsars en andere veranderlijke objecten. De aanvraag beoogt ook het toegankelijk maken van de meetresultaten via een open access data-archief. De NWO-bijdrage is 2.475.000 euro.

Laatst gewijzigd:30 november 2017 15:55

Meer nieuws