Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Twee NWO-groot subsidies voor Groningse onderzoekers

27 mei 2010

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft deze week de toekenningen in het programma 'NWO-groot' bekend gemaakt. Landelijk gaat het om een bedrag van 25,8 miljoen euro voor grootschalige apparatuur, dataverzamelingen en software. Ongeveer 3,6 miljoen daarvan gaat naar twee projecten van onderzoekers van RUG en UMCG.

Met het programma financiert NWO omvangrijke infrastructuur die onderzoek op nationale schaal mogelijk maakt.  De daarvoor benodigde investeringen lopen in de miljoenen en zijn daarom niet of slechts moeilijk te dragen door individuele instellingen.

NWO ontving 23 aanvragen voor het programma NWO-groot. De aanvragen zijn in nationale competitie beoordeeld op hun wetenschappelijke kwaliteit, nationale functie en maatschappelijk belang. In het totaal zullen elf projecten subsidie ontvangen. De toegekende bedragen variëren van 780.000 euro tot meer dan zes miljoen.

De twee gehonoreerde projecten in Groningen zijn:

Multifunctionele lasermicroscoop: moleculen en cellen in de schijnwerpers
Dr. B.N.G. (Ben) Giepmans, RUG/UMCG - afdeling Celbiologie
Het gedrag van cellen in ons lichaam wordt gereguleerd door moleculen. Door die moleculen te merken met fluorescentielabels kan de wijze waarop ze zich gedragen zichtbaar worden gemaakt en in levende cellen en weefsels worden onderzocht. Cruciaal hiervoor is deze multifunctionele fluorescentiemicroscoop, uitgerust met lasers voor UV, zichtbaar licht en infrarood. De gevoeligheid en precisie van deze microscoop stelt ons in staat om het samenspel van moleculen in studies naar kanker, neurodegeneratie, of diabetes te bepalen. De NWO-bijdrage is 1.124.000 euro.

Realisatie van een groothoek radiotelescoop
Dr. T.A. (Tom) Oosterloo/prof.dr. M.A.W. (Marc) Verheijen , ASTRON/RUG - Kapteyn Instituut
De aanvraag beoogt het aanzienlijk vergroten van het beeldveld van de Westerbork Synthese Radio Telescoop door het toepassen van geavanceerde antennetechnologie die ontwikkeld is met het uit Investeringen NWO-groot gefinancierd project APERTIF. Hierdoor worden radicaal nieuwe onderzoeksstrategieën mogelijk gemaakt voor onderzoek naar de evolutie van sterrenstelsels, de structuur van kosmische magneetvelden en voor het bestuderen van pulsars en andere veranderlijke objecten. De aanvraag beoogt ook het toegankelijk maken van de meetresultaten via een open access data-archief. De NWO-bijdrage is 2.475.000 euro.

Laatst gewijzigd:30 november 2017 15:55

Meer nieuws

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...

 • 07 september 2018

  Constructief overleg – gezamenlijke overeenkomst

  Na een intensief en constructief gesprek met de actievoerende studenten van studentenpartij DAG en ROOD (jongeren SP) is donderdagavond een gezamenlijke overeenkomst bereikt op vier punten, vooral gericht op de lange termijn.

 • 04 september 2018

  Weg met die systeemplafonds

  Als Zuidlarens jongetje vond hij al die oude gebouwen in de stad Groningen maar niks. De interesse in historische panden kwam pas later, tijdens zijn studie Bouwkunde. Als bouwkundige is René Bosscher nu verantwoordelijk voor de buitenkant van de gebouwen...