Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Marie-Christine Opdenakker & Ridwan Maulana winnen Best Paper Award

31 mei 2010

Op de International Conference on Interpersonal Relationships in Education (ICIRE) is de Best Paper Award toegekend aan twee medewerkers van het GION. De paper van dr. Marie-Christine Opdenakker en Ridwan Maulana MSc. werd als beste beoordeeld op de conferentie in het Amerikaanse Boulder, Colorado. Titel van de winnende paper is Teacher-student relationships and academic engagement: How do they develop and link?

 

De ICIRE 2010 had als doel een overzicht te geven van het onderzoek naar interpersoonlijke relaties in leeromgevingen. Vanzelfsprekend draagt een positieve docent-leerling relatie bij aan de leerprestaties van de leerling. Omgekeerd geldt ook dat een negatieve relatie de prestaties niet ten goede komt. De paper van Marie-Christine Opdenakker en Ridwan Maulana maakt inzichtelijk welke factoren in de klas hierbij een rol spelen.

 

Inhoud paper

De docent-leerling relatie is een belangrijke component van de leeromgeving. In dit onderzoek staat de ontwikkeling van ondersteunende interacties en relaties tussen docenten en leerlingen centraal, en daarbij ook de ontwikkeling van inzet voor school. Onderzocht is of de ontwikkeling van inzet verklaard kan worden vanuit de ontwikkeling van docent-leerling relaties. Gedurende één schooljaar zijn herhaalde metingen van inzet voor school en docent-leerling relaties uitgevoerd bij de vakken wiskunde en Engels.

 

Docent-leerling relatie

Als het gaat om de docent-leerling relatie blijkt uit de resultaten dat er verschillen zijn in de tijd. In de loop van het schooljaar nemen de betrokkenheid van de docent, de autonomie- en structuurondersteuning af. Deze daling is het meest uitgesproken voor autonomie- en structuurondersteuning. Er zijn op dit vlak wel verschillen tussen klassen en leerlingen binnen klassen. Sekse van de docent en het vak zelf geven geen verklaring voor de verschillen tussen de klassen. Het niveau van de klas en de heterogeniteit van de klas wel.

 

Inzet

Ook de inzet voor school neemt gedurende het schooljaar af. Later in het jaar is de daling wel iets minder sterk. Verschillen in inzet voor school hangen samen met verschillen in interactie en relatie tussen de docent en leerling. Het niveau van de klas kan een deel van de verschillen in de ontwikkeling van inzet voor school verklaren. Echter, voor een groot deel heeft dit effect van het niveau van de klas te maken met de docent-leerling relatie.

Laatst gewijzigd:04 juli 2014 21:20

Meer nieuws

 • 08 juni 2018

  Waardedaling woningen in aardbevingsgebied tot 2015 gemiddeld 9,3%

  Woningen in het Groningse aardbevingsgebied zijn tot 2015 gemiddeld 9,3% in waarde gedaald. Dat concluderen promovendus Nicolás Durán en hoogleraar Ruimtelijke Econometrie Paul Elhorst van de Rijksuniversiteit Groningen. Zij analyseerden data van de...

 • 06 juni 2018

  RUG op plek 120 in QS ranking

  De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) staat dit jaar op plaats 120 in de QS World Top University Rankings 2019. Afgelopen twee jaar stond de RUG opplaats 113 in deze lijst van bijna 1.000 universiteiten wereldwijd. Op nationale schaal is Groningen dit...

 • 01 juni 2018

  Negen onderzoekers aan de RUG ontvangen een Vidi-beurs

  NWO heeft aan 86 ervaren onderzoekers ieder een Vidi-financiering van 800.000 euro toegekend. Maar liefst negen hiervan doen hun onderzoek aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG); aan vier verschillende faculteiten. Met de beurs kunnen de vier vrouwelijke...