Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Zoepportal.nl wint innovatieprijs Hoger Onderwijs

28 april 2010

Het videoproject zoepportal.nl is verkozen tot meest innovatieve ICT-project in het hoger onderwijs van de afgelopen tien jaar. De uitverkiezing vond plaats tijdens een nationale netwerkdag van het hoger onderwijs onder leiding van SURFfoundation, de ICT-innovator van het hoger onderwijs. Het project heeft tot doel docenten in het hoger onderwijs in staat te stellen op eenvoudige wijze videomateriaal te gebruiken in hun onderwijs. Docenten kunnen zich aanmelden om videomateriaal te ontvangen op basis van hun interesseprofiel.

ZoEP (Zoekprofiel Electronische Programmagids) is een samenwerkingsproject uitgevoerd door de Vrije Universiteit, Hogeschool Windesheim en de Rijksuniversiteit Groningen. RUG-medewerkers van UOCG (Universitair Onderwijs Centrum Groningen), CIT (Centrum voor Informatietechnologie) en UB (Universiteitsbibliotheek) hebben een belangrijke bijdrage geleverd aan het realiseren van de portal.

Laagdrempelig

Zo’n dertig hoger onderwijs-instellingen maken inmiddels gebruik van zoepportal.nl. Gert-Jan Verheij van het UOCG: ‘Met ZoEP kunnen docenten eenvoudig videofragmenten selecteren voor gebruik in colleges, op Nestor, in presentaties, opdrachten of toetsvragen. We willen deze laagdrempelige vorm van videogebruik in het onderwijs uitbreiden om voor de huidige studenten nog beter onderwijs te verzorgen! Een voortrekker is RUG-hoogleraar Trudy de Hue, die in 2009 in het tv-programma Zomergasten 2009 een mooi betoog heeft gehouden over beeldgebruik tijdens haar colleges. Inmiddels zijn er binnen de RUG 350 gebruikers.'

Nadere informatie

- Contactpersoon namens de RUG: drs.Gert-Jan Verheij, tel. 050 - 363 7440
- Op de website van de RUG is een trailer over zoepportal.nl te bekijken.

Laatst gewijzigd:11 januari 2018 10:59

Meer nieuws

 • 21 juni 2018

  Grenzeloos lallen met Martijn Wieling op Lowlands Science

  Het is bekend dat alcoholgebruik spraak negatief beïnvloedt, maar hoe zit dat bij het spreken van een vreemde taal? Onderzoek suggereert dat het effect hier juist positief lijkt te zijn. Onduidelijk is echter wat er in de mond gebeurt. Dr. Martijn Wieling...

 • 08 juni 2018

  Waardedaling woningen in aardbevingsgebied tot 2015 gemiddeld 9,3%

  Woningen in het Groningse aardbevingsgebied zijn tot 2015 gemiddeld 9,3% in waarde gedaald. Dat concluderen promovendus Nicolás Durán en hoogleraar Ruimtelijke Econometrie Paul Elhorst van de Rijksuniversiteit Groningen. Zij analyseerden data van de...

 • 06 juni 2018

  RUG op plek 120 in QS ranking

  De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) staat dit jaar op plaats 120 in de QS World Top University Rankings 2019. Afgelopen twee jaar stond de RUG opplaats 113 in deze lijst van bijna 1.000 universiteiten wereldwijd. Op nationale schaal is Groningen dit...