Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Zoepportal.nl wint innovatieprijs Hoger Onderwijs

28 april 2010

Het videoproject zoepportal.nl is verkozen tot meest innovatieve ICT-project in het hoger onderwijs van de afgelopen tien jaar. De uitverkiezing vond plaats tijdens een nationale netwerkdag van het hoger onderwijs onder leiding van SURFfoundation, de ICT-innovator van het hoger onderwijs. Het project heeft tot doel docenten in het hoger onderwijs in staat te stellen op eenvoudige wijze videomateriaal te gebruiken in hun onderwijs. Docenten kunnen zich aanmelden om videomateriaal te ontvangen op basis van hun interesseprofiel.

ZoEP (Zoekprofiel Electronische Programmagids) is een samenwerkingsproject uitgevoerd door de Vrije Universiteit, Hogeschool Windesheim en de Rijksuniversiteit Groningen. RUG-medewerkers van UOCG (Universitair Onderwijs Centrum Groningen), CIT (Centrum voor Informatietechnologie) en UB (Universiteitsbibliotheek) hebben een belangrijke bijdrage geleverd aan het realiseren van de portal.

Laagdrempelig

Zo’n dertig hoger onderwijs-instellingen maken inmiddels gebruik van zoepportal.nl. Gert-Jan Verheij van het UOCG: ‘Met ZoEP kunnen docenten eenvoudig videofragmenten selecteren voor gebruik in colleges, op Nestor, in presentaties, opdrachten of toetsvragen. We willen deze laagdrempelige vorm van videogebruik in het onderwijs uitbreiden om voor de huidige studenten nog beter onderwijs te verzorgen! Een voortrekker is RUG-hoogleraar Trudy de Hue, die in 2009 in het tv-programma Zomergasten 2009 een mooi betoog heeft gehouden over beeldgebruik tijdens haar colleges. Inmiddels zijn er binnen de RUG 350 gebruikers.'

Nadere informatie

- Contactpersoon namens de RUG: drs.Gert-Jan Verheij, tel. 050 - 363 7440
- Op de website van de RUG is een trailer over zoepportal.nl te bekijken.

Laatst gewijzigd:11 januari 2018 10:59

Meer nieuws

 • 20 maart 2018

  Kunst kan dorp weerbaarder maken

  Kunst-georiënteerde gemeenschapsactiviteiten kunnen bijdragen aan het opbouwen van veerkracht in dorpen. Dergelijke projecten bieden de kans om inwoners meer met elkaar en hun gemeenschap te verbinden. Inwoners zijn vervolgens meer bereid en beter in...

 • 19 maart 2018

  Stemwegwijzer.nl wijst kiezer de weg op 21 maart

  Stemwegwijzer.nl wijst kiezer de weg op 21 maart

 • 14 maart 2018

  Kiezer straft politieke partijen voor besturen gemeente

  Politieke partijen die deelnemen aan het gemeentebestuur verliezen bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen gemiddeld vier tot acht procent van hun raadszetels. Voor partijen die weinig wethouders leveren is dit verlies twee keer zo groot als voor...