Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Zoepportal.nl wint innovatieprijs Hoger Onderwijs

28 april 2010

Het videoproject zoepportal.nl is verkozen tot meest innovatieve ICT-project in het hoger onderwijs van de afgelopen tien jaar. De uitverkiezing vond plaats tijdens een nationale netwerkdag van het hoger onderwijs onder leiding van SURFfoundation, de ICT-innovator van het hoger onderwijs. Het project heeft tot doel docenten in het hoger onderwijs in staat te stellen op eenvoudige wijze videomateriaal te gebruiken in hun onderwijs. Docenten kunnen zich aanmelden om videomateriaal te ontvangen op basis van hun interesseprofiel.

ZoEP (Zoekprofiel Electronische Programmagids) is een samenwerkingsproject uitgevoerd door de Vrije Universiteit, Hogeschool Windesheim en de Rijksuniversiteit Groningen. RUG-medewerkers van UOCG (Universitair Onderwijs Centrum Groningen), CIT (Centrum voor Informatietechnologie) en UB (Universiteitsbibliotheek) hebben een belangrijke bijdrage geleverd aan het realiseren van de portal.

Laagdrempelig

Zo’n dertig hoger onderwijs-instellingen maken inmiddels gebruik van zoepportal.nl. Gert-Jan Verheij van het UOCG: ‘Met ZoEP kunnen docenten eenvoudig videofragmenten selecteren voor gebruik in colleges, op Nestor, in presentaties, opdrachten of toetsvragen. We willen deze laagdrempelige vorm van videogebruik in het onderwijs uitbreiden om voor de huidige studenten nog beter onderwijs te verzorgen! Een voortrekker is RUG-hoogleraar Trudy de Hue, die in 2009 in het tv-programma Zomergasten 2009 een mooi betoog heeft gehouden over beeldgebruik tijdens haar colleges. Inmiddels zijn er binnen de RUG 350 gebruikers.'

Nadere informatie

- Contactpersoon namens de RUG: drs.Gert-Jan Verheij, tel. 050 - 363 7440
- Op de website van de RUG is een trailer over zoepportal.nl te bekijken.

Laatst gewijzigd:11 januari 2018 10:59

Meer nieuws

 • 18 oktober 2018

  Toegangscontrole Universiteitsbibliotheek Binnenstad

  In november worden de toegangspoortjes in de Universiteitsbibliotheek Binnenstad getest. Als deze test naar tevredenheid verloopt, worden de poortjes definitief in gebruik genomen.

 • 16 oktober 2018

  Digital Society Conferentie Nederlandse universiteiten

  De digitale informatietechnologie dringt steeds dieper door in onze samenleving. Daarom organiseren de veertien Nederlandse universiteiten, verenigd in de VSNU, op dinsdag 27 november de internationale Digital Society Conference in de Rijtuigenloods...

 • 09 oktober 2018

  Wat de wereld écht moet weten over leiderschap

  ‘Weet jij hoe vaak organisaties een verkeerde leider selecteren?’, vraagt Janka Stoker. ‘Volgens recent onderzoek van Gallup gebeurt dat in maar liefst 82% van de gevallen! Deze leiders werden vaak gekozen omdat ze toevallig uitblonken in hun vorige,...