Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Prof.mr.dr. J.G. Brouwer: 'De voetbalwet is niet streng genoeg en zal het geweld niet beteugelen'

20 april 2010

De problemen rond de bekerfinale doen vermoeden dat de overheid te weinig juridische middelen heeft om hooliganisme aan pakken. Maar de 'voetbalwet' die momenteel wordt voorbereid zal aan deze situatie weinig of niets veranderen, verwacht hoogleraar Algemene rechtswetenschap prof.dr.mr. J.G. Brouwer. Worden straks álle wedstrijden zonder uitpubliek gespeeld?

Na veel vijven en zessen is het besluit gevallen; Feyenoord en Ajax gaan niet één bekerfinalewedstrijd spelen, maar twee – beide alleen met thuispubliek. Dit omdat de KNVB niet zonder bekerwinnaar kan, de supporters niet zonder voetbal en de overheid de kosten van één wedstrijd niet wil ophoesten. "Een verdedigbare oplossing," oordeelt kenner van het openbare-orderecht Jan Brouwer. "Voor een wedstrijd in Rotterdam met Ajax-supporters erbij zou een kleine legermacht aan politie en ME nodig zijn. De kosten daarvoor zijn niet te verantwoorden."

Geen ingrijpende wijzigingen

De problemen rond de bekerfinale doen vermoeden dat de overheid te weinig juridische middelen heeft om hooliganisme aan pakken. In de Eerste Kamer wordt momenteel de zogenoemde 'voetbalwet' besproken. Maar die zal het hooliganisme niet kunnen beteugelen, meent de hoogleraar Algemene rechtswetenschap. "Men durft geen ingrijpende wijzigingen in de wetgeving aan, zoals men in Engeland wel heeft gedurfd. Dáár heeft men tien principiële wetswijzigingen doorgevoerd en is de sfeer rondom voetbalwedstrijden aanzienlijk verbeterd. Cruciaal is dat de Engelse wetgever dicteert wanneer de civiele of de strafrechter verplicht is een stadionverbod op te leggen; doet hij dat niet, dan moet de rechter dit omstandig motiveren."

Gemiste kans

De voorliggende Nederlandse wetgeving voorziet in twee nieuwe mogelijkheden voor de burgemeester: een stadionverbod en een meldingsplicht. Clubs kunnen een supporter nu echter ook al een soort stadionverbod geven, dus in die situatie verandert weinig. Wel kan het stadionverbod straks effectiever gehandhaafd worden. Supporters met meldingsplicht moeten zich bij de politie melden op het moment dat hun club speelt. Brouwer: "Burgermeesters zijn echter alleen verantwoordelijk voor de openbare orde in hun eigen gemeente. Zij kunnen dus alleen een verbod kunnen opleggen voor het stadion in hun eigen gemeente. Een burgemeester kan geen landelijk, laat staan internationaal stadionverbod opleggen, zoals de Engelse rechter dit kan. Een gemiste kans, volgens mij."

Strenge aanpak helpt

"Het klinkt misschien een beetje reactionair," aldus Brouwer, "maar een strenge aanpak van hooliganisme helpt wel degelijk. In Engeland staat op hooliganisme een stadionverbod van maximaal tien jaar; hier wordt dat maximaal een jaar. Daar schrik je hooligans niet mee af." In Engeland wordt het sanctioneerbare gedrag bovendien veel ruimer gesteld, weet de hoogleraar. "Strafbare feiten 24 uur voor en na de wedstrijd worden gezien als voetbalgerelateerd. In Engeland telt zelfs mee als je buiten het voetbalstadion met justitie in aanraking bent geweest – de rechter is verplicht tot wel tien jaar terug te kijken in iemands leven."

Nooit meer uitpubliek

Een creatieve oplossing voor het voetbalgeweld ziet Brouwer onder meer in het geven van een preventieve dwangsom. Brouwer: "De grootste raddraaiers van wie je met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid kunt verwachten dat ze geweld gaan gebruiken, kun je voor een wedstrijd een brief sturen, met de waarschuwing: als je rottigheid uithaalt, betaal je vijfduizend euro per overtreding." Maar de meest effectieve methode is volgens de hoogleraar een algemeen verbod op het bezoeken van uitwedstrijden. Brouwer: "Als je vervolgens een paar grote schermen plaatst in het stadion van de uitspelende club, kunnen de supporters toch samen live de wedstrijd bekijken. Als je een paar euro entree vraagt, heb je die schermen er zo weer uit."

Curriculum vitae

Jan Brouwer (Oosterbeek, 1951) is hoogleraar Algemene Rechtswetenschap aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de RUG. In zijn onderzoek richt hij zich met name op vraagstukken over openbare orde. Brouwer is lid van de bezwaarschriftencommissie van het ministerie van VWS, rechter-plaatsvervanger bij de rechtbank te Assen en Honorair Consul van Frankrijk in Groningen.

Noot voor de pers

Meer informatie: Jan Brouwer

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:10
printView this page in: English

Meer nieuws