Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

‘Goud uit Georgië’ in Groningen

17 april 2010

Van 6 maart t/m 27 juni 2010 presenteert het Drents Museum in Assen de tentoonstelling ‘Goud uit Georgië. De mythe van het Gulden Vlies’ (zie www.drentsmuseum.nl). In deze tentoonstelling wordt aan de hand van spectaculaire gouden, zilveren en bronzen objecten de archeologische realiteit getoond achter de beroemde mythe van Jason en zijn Argonauten, die met hulp van de koningsdochter Medea het Gulden Vlies roofden uit Colchis (in het huidige Georgië). Voor de Groningse opleiding Griekse en Latijnse Taal en Cultuur (GLTC) en haar alumnivereniging Zephyros is dit de aanleiding om naar het model van de zeer succesvolle ‘Varus-dag’ in 2009 nu een ‘Colchis-dag’ te organiseren. De verantwoordelijke conservator van het Drents Museum en een Groningse studente GLTC die er stage loopt zullen vanuit hun verschillend perspectief de tentoonstelling toelichten, en daarnaast zullen Groningse stafleden ingaan op de historische context en op Griekse en Latijnse teksten die goed als achtergrond bij een bezoek aan de tentoonsteling gelezen kunnen worden. Daarmee geeft de dag ook een beeld van de interdisciplinaire benadering van de cultuur van de Oudheid die in de Groningse opleiding GLTC centraal staat.

 

De dag is niet alleen bedoeld voor alumni GLTC, maar ook voor alle overige belangstellenden. De kosten (voor koffie, lunch, thee, borrel) zullen € 10 bedragen.

Opgave bij het Secretariaat GLTC: secobs@rug.nl. (tel. 050 3636050).

Programma

 

Koffie, thee, lunch en borrel worden geserveerd in het gebouw van GLTC, Oude Boteringestraat 23; de lezingen vinden plaats in het gebouw van Kunstgeschiedenis aan de overkant, Oude Boteringestraat 34.

 

11:00–11:30 Ontvangst met koffie

 

11:30–11:40 Opening door Ruurd Nauta, voorzitter van Zephyros

 

11:40–12:15 Anniek Anninga, ‘ Klassieke talen in het museum’

 

12:15–13:00 Ed van der Vliet, ‘Griekse poleis in Colchis’

 

13:00–14:00 Lunch

 

14:00–14:45 Annette Harder, ‘“Anders dan bij ons!” Griekse dichters over Colchis en de Colchiërs’

 

14:45–15:30 Ruurd Nauta, ‘Carthago als Colchis, Colchis als Carthago. Over Vergilius en Valerius Flaccus’

 

15:30–16:00 Thee

 

16:00–16:45 Vincent van Vilsteren, ‘Jason en het Gulden Vlies in Drenthe’

 

16:45–17:45 Borrel

Laatst gewijzigd:24 juni 2016 11:21

Meer nieuws

 • 06 juni 2018

  Nadruk op bloed, zweet en tranen veranderde medische wetenschap

  Bloed, urine, melk, zweet en sperma. Dat deze stoffen niet alleen voor medici, scheikundigen of biologen interessant zijn, bewijst de promotie van historicus Ruben Verwaal. Hij heeft onderzochthoe artsen de lichaamssappen bestudeerden in de achttiende...

 • 06 juni 2018

  Opgraving vroeg 18e-eeuws koopvaardijschip in de Noordoostpolder begonnen

  Met het blootleggen van een baardmankruik startte Burgemeester Aucke van der Werff van gemeente Noordoostpolder samen met maritiem archeoloog Yftinus van Popta woensdagmiddag de opgraving van een vroeg 18e-eeuws vrachtschip. De opgraving in agrarisch...

 • 01 juni 2018

  Negen onderzoekers aan de RUG ontvangen een Vidi-beurs

  NWO heeft aan 86 ervaren onderzoekers ieder een Vidi-financiering van 800.000 euro toegekend. Maar liefst negen hiervan doen hun onderzoek aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG); aan vier verschillende faculteiten. Met de beurs kunnen de vier vrouwelijke...