Koninklijke Onderscheiding voor prof. dr. Hans Renner

29 april 2010

Vanmorgen heeft prof. dr. Hans Renner op voordracht van de Rijksuniversiteit Groningen een Koninklijke Onderscheiding ontvangen. Hij is benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau.

Hans Renner (Praag, 1946) is bijzonder hoogleraar Midden-Europese geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen. Renner is sinds 1975 in dienst bij de RUG en bekleedt sinds 1994 de bijzondere leerstoel van het Groninger Universiteitsfonds. De manier waarop Renner zijn functie vervult stijgt ver uit boven wat van een bijzonder hoogleraar verwacht wordt. Hij onderneemt veel extra wetenschappelijke en culturele activiteiten en doet deze met een bovengemiddelde inzet en betrokkenheid.

Zo heeft Renner zich bijzonder ingezet voor de samenwerking met Tsjechische universiteiten. Dat deze inzet gewaardeerd wordt blijkt uit de toekenning van de Gouden Penning van de Comenius Universiteit Bratislava in 1996, en het Ere-lidmaatschap van de Stichting Oost-West contacten (1996). Ook wordt hij regelmatig gevraagd door de particulier secretaris van Hare Majesteit om ’bouwstenen’ aan te leveren voor speeches bij officiële staatsbezoeken van en aan Tsjechië en Slowakije. Renner was ook betrokken bij herdenkingen van de Praagse Lente: hij heeft bijvoorbeeld in 2007 de organisatie van het project Praagse Lente van het Asser Museum ondersteund. Mede dankzij hem kon contact gelegd worden met oud-president Havel, die de tentoonstelling opende. Daarnaast was hij medeorganisator en instigator van de herdenking van de Praagse Lente in 2008 in Tsjechië en in Nederland. Op verzoek van de ambassadeurs hield hij daarbij zowel in Praag als in Den Haag de herdenkingsrede. Daarnaast is Renner een graag geziene gast in de media. Met zijn expertise en ervaring wordt hij regelmatig gevraagd om commentaar en analyses van politieke en historische aard te geven, zowel voor Nederlandse als voor Tsjechische televisie, radio, dagbladen en tijdschriften, en voor de BBC. Zowel de Tsjechische ambassade in Den Haag als de Nederlandse ambassade in Praag vragen Renner regelmatig om achtergrondinformatie.

Zijn zeer bijzondere bijdrage aan de relatie tussen Nederland en Tsjechië wordt onderstreept door het feit dat hij in 2005 de zilveren medaille voor verdiensten van het Tsjechische Ministerie van Buitenlandse Zaken ontving. Deze hoge onderscheiding, die zelden wordt uitgereikt, heeft Renner gekregen voor zijn inspanningen op het gebied van onderwijs en onderzoek in de Tsjechische geschiedenis en voor de bevordering van betrekkingen tussen Nederland en Tsjechië. Hij is niet alleen een ambassadeur geworden voor Tsjechië in Nederland, maar ook een ambassadeur voor Nederland in Tsjechië.

Ook in zijn onderwijs en omgang met studenten toont Renner een betrokkenheid en inzet die ver uitstijgt boven het gemiddelde. Hij stimuleert studenten al tijdens hun studie bij het schrijven van (populair-)wetenschappelijke publicaties en boekrecensies en onderneemt met hen geregeld extra activiteiten, zoals filmavonden, boekbesprekingen en discussieavonden - allemaal op het terrein van Tsjechië en Midden-Europa. Ook nodigt hij zeer interessante gastsprekers uit voor colleges: onder meer tv-presentator Andries Knevel, militairen die naar Afghanistan zijn geweest en de Tsjechische ambassadeur. Renner slaagt hierin dankzij zijn fantastische netwerk, zowel binnen Tsjechië als binnen Nederland.

Ook buiten het universitair onderwijs verzorgt hij colleges bij het Instituut Defensie Leergangen en bij de internationale leergang Buitenlandse Betrekkingen bij het Instituut Clingendael. Hij is ook hier een zeer gewaardeerd medewerker. Daarnaast heeft Renner als geen ander bijgedragen aan de valorisatie van zijn vakgebied door diverse lidmaatschappen en zijn publicaties. Renner is bovendien een van de initiatoren van de opleiding journalistiek aan de RUG.
Hans Renner wordt benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau.

Naast Hans Renner hebben 3 andere RUG-medewerkers een Koninklijke onderscheiding ontvangen: Prof.dr. C.G.M. Sterks is gedecoreerd als Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Eveneens tot Officier in de Orde van Oranje Nassau  is benoemd prof.dr. J. Zaagsma. Prof.dr. L. de Jong-van den Berg heeft ook een onderscheiding toegekend gekregen. In verband met haar afwezigheid wordt de onderscheiding aan haar op een nader te bepalen moment uitgereikt.
Lees het volledige nieuwsbericht.

Laatst gewijzigd:23 april 2018 10:18
printOok beschikbaar in het: English