Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Verdienen aan de Wadden? Kan dat nog wel?

18 maart 2010

Bron: Universiteitskrant, 11 maart 2010

 

Het Waddengebied staat op de werelderfgoedlijst van Unesco. Het is niet voor niets een toeristische trekpleister. Maar kan geld verdienen samengaan met verantwoordelijk beheer? Daarover gaat het Kenniscafé van volgende week.

Door rené fransen

Massatoerisme, visserij, gaswinning. Het Waddengebied is alles behalve ongerept. “Maar het is natuurlijk honderd procent manmade. Mensen houden zich er al duizend jaar mee bezig, door bouw van terpen en dijken, landbouw en bevissing”, nuanceert Jouke van Dijk. Behalve hoogleraar regionale arbeidsmarktanalyse bij de Faculteit Ruimtelijke Wetenschappen van de RUG is hij een dag per week bestuurslid van de Waddenacademie. “Daarin sporen we lacunes op in onze kennis over het gebied, waarvoor we wetenschappers enthousiast proberen te krijgen. En zoeken we subsidiegevers, want we hebben we geen budget voor onderzoek.”
Van Dijk ziet toerisme niet als echte bedreiging – “Dat zit vooral op de eilanden”. Aardgaswinning ook niet. Visserij, daar zijn recent goede afspraken over gemaakt. Wel maakt hij zich zorgen over de nieuwe energiecentrales in de Eemshaven. “Daar moeten veel kolen naar toe, misschien moet er dan gebaggerd worden.” En hoe dat uitwerkt op het hele systeem van de Wadden is niet goed te voorspellen. “Dat is nou een van die kennislacunes.”
Maar Jac. P. Thijsse in 1934 beschouwde toerisme wél als bedreiging van de Wadden. Hendrik Hoekstra, net afgestudeerd aan de Faculteit Ruimtelijke Wetenschappen, bekeek er voor de wetenschapswinkel Economie en bedrijfskunde het toerisme op Terschelling in de afgelopen honderd jaar.
De economie was honderd jaar geleden vooral gebaseerd op landbouw en visserij, nu is toerisme het zwaartepunt. “En je ziet dat de spreiding over het jaar steeds groter wordt.” Extra activiteiten zoals kunstmanifestatie Oerol of sportevenementen vullen de ‘lege’ weekenden. “Op dit moment lijkt het maximum bereikt, het aantal toeristen neemt niet meer toe.”
Om meer toeristen te kunnen herbergen, moet de infrastructuur uitgebreid worden. “Maar dan dreigt overontwikkeling, je verandert het eiland in een parkeergarage.”
Hoe het verder moet? Hoekstra doet in zijn rapport de aanbeveling om van de Wadden en de kust één toeristisch gebied te maken. “De eilanden zijn volwassen, nu de omliggende gebieden nog.”
Van Dijk heeft zelf twee onderzoeksvragen. “Langs de kust zie je op een aantal plaatsen bevolkingskrimp. Wat zijn de oorzaken en wat kan je ertegen doen?” Daarnaast is duurzame ontwikkeling van de lokale economie een belangrijk punt. “Vooral voor een kwetsbaar gebied als de Wadden. Hoe houd je dat gebied in stand, zodat ook de economische potentie overeind blijft?”

18 maart leidt Bart van de Laar in het Kenniscafé het gesprek over het Waddengebied. Naast Jouke van Dijk en Hendrik Hoekstra is ook te gast Hans Revier, lector mariene wetlands studies aan de Hanzehogeschool en oud-directeur van de Waddenvereniging.
Het Kenniscafé is een activiteit van Studium Generale, met steun van de Universiteitskrant en ScienceLinx. Plaats: kelder van het Newscafé, van 17.00 tot 18.30. Toegang vrij.
www.kennisdebat.nl

 

Laatst gewijzigd:01 april 2016 10:16

Meer nieuws

 • 21 juni 2018

  Grenzeloos lallen met Martijn Wieling op Lowlands Science

  Het is bekend dat alcoholgebruik spraak negatief beïnvloedt, maar hoe zit dat bij het spreken van een vreemde taal? Onderzoek suggereert dat het effect hier juist positief lijkt te zijn. Onduidelijk is echter wat er in de mond gebeurt. Dr. Martijn Wieling...

 • 08 juni 2018

  Waardedaling woningen in aardbevingsgebied tot 2015 gemiddeld 9,3%

  Woningen in het Groningse aardbevingsgebied zijn tot 2015 gemiddeld 9,3% in waarde gedaald. Dat concluderen promovendus Nicolás Durán en hoogleraar Ruimtelijke Econometrie Paul Elhorst van de Rijksuniversiteit Groningen. Zij analyseerden data van de...

 • 06 juni 2018

  RUG op plek 120 in QS ranking

  De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) staat dit jaar op plaats 120 in de QS World Top University Rankings 2019. Afgelopen twee jaar stond de RUG opplaats 113 in deze lijst van bijna 1.000 universiteiten wereldwijd. Op nationale schaal is Groningen dit...