Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Verdienen aan de Wadden? Kan dat nog wel?

18 maart 2010

Bron: Universiteitskrant, 11 maart 2010

 

Het Waddengebied staat op de werelderfgoedlijst van Unesco. Het is niet voor niets een toeristische trekpleister. Maar kan geld verdienen samengaan met verantwoordelijk beheer? Daarover gaat het Kenniscafé van volgende week.

Door rené fransen

Massatoerisme, visserij, gaswinning. Het Waddengebied is alles behalve ongerept. “Maar het is natuurlijk honderd procent manmade. Mensen houden zich er al duizend jaar mee bezig, door bouw van terpen en dijken, landbouw en bevissing”, nuanceert Jouke van Dijk. Behalve hoogleraar regionale arbeidsmarktanalyse bij de Faculteit Ruimtelijke Wetenschappen van de RUG is hij een dag per week bestuurslid van de Waddenacademie. “Daarin sporen we lacunes op in onze kennis over het gebied, waarvoor we wetenschappers enthousiast proberen te krijgen. En zoeken we subsidiegevers, want we hebben we geen budget voor onderzoek.”
Van Dijk ziet toerisme niet als echte bedreiging – “Dat zit vooral op de eilanden”. Aardgaswinning ook niet. Visserij, daar zijn recent goede afspraken over gemaakt. Wel maakt hij zich zorgen over de nieuwe energiecentrales in de Eemshaven. “Daar moeten veel kolen naar toe, misschien moet er dan gebaggerd worden.” En hoe dat uitwerkt op het hele systeem van de Wadden is niet goed te voorspellen. “Dat is nou een van die kennislacunes.”
Maar Jac. P. Thijsse in 1934 beschouwde toerisme wél als bedreiging van de Wadden. Hendrik Hoekstra, net afgestudeerd aan de Faculteit Ruimtelijke Wetenschappen, bekeek er voor de wetenschapswinkel Economie en bedrijfskunde het toerisme op Terschelling in de afgelopen honderd jaar.
De economie was honderd jaar geleden vooral gebaseerd op landbouw en visserij, nu is toerisme het zwaartepunt. “En je ziet dat de spreiding over het jaar steeds groter wordt.” Extra activiteiten zoals kunstmanifestatie Oerol of sportevenementen vullen de ‘lege’ weekenden. “Op dit moment lijkt het maximum bereikt, het aantal toeristen neemt niet meer toe.”
Om meer toeristen te kunnen herbergen, moet de infrastructuur uitgebreid worden. “Maar dan dreigt overontwikkeling, je verandert het eiland in een parkeergarage.”
Hoe het verder moet? Hoekstra doet in zijn rapport de aanbeveling om van de Wadden en de kust één toeristisch gebied te maken. “De eilanden zijn volwassen, nu de omliggende gebieden nog.”
Van Dijk heeft zelf twee onderzoeksvragen. “Langs de kust zie je op een aantal plaatsen bevolkingskrimp. Wat zijn de oorzaken en wat kan je ertegen doen?” Daarnaast is duurzame ontwikkeling van de lokale economie een belangrijk punt. “Vooral voor een kwetsbaar gebied als de Wadden. Hoe houd je dat gebied in stand, zodat ook de economische potentie overeind blijft?”

18 maart leidt Bart van de Laar in het Kenniscafé het gesprek over het Waddengebied. Naast Jouke van Dijk en Hendrik Hoekstra is ook te gast Hans Revier, lector mariene wetlands studies aan de Hanzehogeschool en oud-directeur van de Waddenvereniging.
Het Kenniscafé is een activiteit van Studium Generale, met steun van de Universiteitskrant en ScienceLinx. Plaats: kelder van het Newscafé, van 17.00 tot 18.30. Toegang vrij.
www.kennisdebat.nl

 

Laatst gewijzigd:01 april 2016 10:16

Meer nieuws

 • 19 maart 2018

  Stemwegwijzer.nl wijst kiezer de weg op 21 maart

  Stemwegwijzer.nl wijst kiezer de weg op 21 maart

 • 16 maart 2018

  Kunst kan dorp weerbaarder maken

  Kunst-georiënteerde gemeenschapsactiviteiten kunnen bijdragen aan het opbouwen van veerkracht in dorpen. Dergelijke projecten bieden de kans om inwoners meer met elkaar en hun gemeenschap te verbinden. Inwoners zijn vervolgens meer bereid en beter in...

 • 14 maart 2018

  Kiezer straft politieke partijen voor besturen gemeente

  Politieke partijen die deelnemen aan het gemeentebestuur verliezen bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen gemiddeld vier tot acht procent van hun raadszetels. Voor partijen die weinig wethouders leveren is dit verlies twee keer zo groot als voor...