Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Prognose bijzondere vorm van huidkanker aanzienlijk minder somber

18 februari 2010

De prognose van patiënten met een vorm van zeldzame huidkanker, dermatofibrosarcoma protuberans genaamd, is aanzienlijk minder somber dan tot nu toe werd aangenomen. Dit blijkt uit onderzoek van oncologisch chirurgen en radiotherapeuten van het Universitair Medisch Centrum Groningen onder leiding van chirurg Harald Hoekstra. Zij publiceren over hun bevindingen in het vakblad European Journal of Surgical Oncology

 
Dermatofibrosarcoma protuberans is een zeer zeldzame huidtumor, die vooral voorkomt bij adolescenten en jong volwassen. Jaarlijks wordt in Nederland bij ruim vijftig patiënten deze bijzondere vorm van huidkanker vastgesteld. De huidtumor wordt vaak door patiënt en arts niet als kwaadaardige huidtumor onderkend. Patiënten worden daarom pas met vergevorderde lokale tumorgroei doorverwezen voor een chirurgische behandeling. Na een chirurgische verwijdering blijft de kans groot op het lokaal terugkeren van de tumor.

In het nummer van de European Journal of Surgical Oncology publiceren de chirurg-oncologen en radiotherapeuten van het UMCG de behandelingsresultaten van patiënten met deze vorm van huidkanker van de afgelopen 40 jaar. Het blijkt nu dat de prognose aanzienlijk minder somber is dan voorheen werd verondersteld. Bij geen van de patiënten die voor het eerst voor een dermatofibrosarcoom in het UMCG werden behandeld keerde de ziekte terug of ontwikkelden zich uitzaaiingen. De patiënten zijn behandeld met een chirurgische ingreep, eventueel gecombineerd met aanvullende radiotherapie. De onderzoekers volgden de patiënten tot ruim tachtig maanden na hun ingreep. Deze resultaten zijn zeer opmerkelijk. Tot nu toe werd verondersteld dat de ziekte bij zeker twintig procent van de patiënten terugkwam.


De gecombineerde behandeling van ruime plaatselijke ingreep bij de gezond ogende huid en de onderliggende peesvlies, eventueel gecombineerd met aanvullende bestraling, geeft een volledige kans op genezing. Het onderzoek stelt de prognose van deze zeer bijzondere vorm van kanker in een ander daglicht.
 
Contactinformatie: Voor meer informatie kunt u contact opnemen met persvoorlichting van het UMCG, tel. 050-361 2200   

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:13

Meer nieuws

 • 14 augustus 2018

  Hartfalen stimuleert tumorgroei

  Een hart dat als gevolg van een hartinfarct versleten is en minder goed bloed rondpompt, scheidt stoffen af die tumorgroei stimuleren. Dat blijkt uit onderzoek met muismodellen, ondersteund met gegevens uit bevolkingsonderzoek PREVEND, uitgevoerd door...

 • 09 augustus 2018

  Ben Feringa vanavond in boekenprogramma op NPO 1

  Ben Feringa vanavond in boekenprogramma op NPO 1

 • 27 juli 2018

  Duizenden studenten starten hun studietijd met 'Meatless Monday'

  Op 13 augustus gaat de 50e KEI-week van start en al op de eerste dag worden deelnemende studenten gestimuleerd om geen vlees te eten: de Meatless Monday. Alle KEI-groepjes kunnen in de filialen van Albert Heijn in Groningen speciaal samengestelde vegetarische...